Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi terzioğlu yerleşkesi'nde rekreatif aktivite çeşitliliğini oluşturabilecek alanlar belirlenmesine yönelik fizibilite çalışması
Feasibility study for determining of recreation activity areas at the campus of Çanakkale Onsekiz Mart University terzioglu
  1. Tez No: 340786
  2. Yazar: MELİHA UZUN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜLÇİN GÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kampüs Rekreasyonu, Rekreasyon, Spor Tesisleri, Sportif Aktiviteler, Üniversite, Campus Recreation, Recreation, Sports Facilities, Sports Activities, University
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Üniversitelerde, gençleri akademik başarıya taşıyacak olan eğitim programlarının yanında, üniversite kampüslerinde gerçekleştirilecek olan Rekreasyon Programları, gençlerin, üniversite personelinin ve ailelerin sosyal yaşam dengesini kurmasına olanak tanır. Daha sağlıklı, stresinden arınmış, insan ilişkilerinde başarılı, kendini yenileyerek geleceğe daha güvenle bakan gençlerin yetişmesine katkı sağlar. Araştırma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi?nde Rekreatif Aktivite Çeşitliliğini Oluşturabilecek Alanlar Belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, ÇOMÜ Terzioğlu Yerleşkesinde öğrenim gören toplam 13.740 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklemini ise, gönüllü olarak katılan toplam 351 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilere 15 soruluk anket uygulanmıştır. Anket yoluyla toplanan veriler kullanılarak, bilgilerin değerlendirilmesinde frekans (N) ve yüzde (%) dağılımları kullanılmıştır. Verilerin çözümlemesinde SPSS 11,0 sürümü istatistik paket program kullanılmıştır. Ankette, öğrencilerin üniversitede düzenlenen sportif etkinliklere ne düzeyde katıldığı, okul dışı zamanlarını nasıl değerlendirdikleri, sportif aktivitelere ne amaçla katıldıkları, üniversitede yapılan sportif etkinlikleri ne düzeyde yeterli buldukları, ÇOMÜ spor tesislerini ne düzeyde yeterli bulduğu, ÇOMÜ?ne en çok hangi tesisin yapılmasını istedikleri şeklinde sorular yer almaktadır. Bulgularda, öğrencilerin etkinliklere çoğunlukla hiç katılmadığı, üniversitede yapılan sportif etkinlikleri yetersiz buldukları, okul dışı zamanlarında sportif aktivite yapma nedenlerinin sağlık amaçlı olduğu, okul dışındaki zamanlarında genellikle sportif aktiviteler yaptıkları, düzenli olarak sportif etkinlik yapma nedenlerinin boş vakitlerini değerlendirmek olduğu, aktif olarak en çok yaptıkları spor branşlarının futbol, voleybol ve yürüyüş olduğunu, üniversite dışındaki tesisleri kullanma nedenlerinin çoğunlukla tesisler ile malzemelerin yeterli ve bakımlı olduğundan dolayı kullandıklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin Terzioğlu Yerleşkesindeki kampüs rekreasyon programlarından fazla memnun olmadıkları görülmektedir. Öğrencilerin kampüste en çok istedikleri tesis yüzme havuzu olmuştur.
Özet (Çeviri)
Universities, besides the academic success of young people on college campuses, which will be held next to the Recreation Programs youth education programs, university staff, allows families to establish the balance of social life. More healthy, stress-free, human relations, self-renewing contribute to the education of young people looking to the future with confidence. Research, the University Campus Recreational Activity Diversity Terzioglu areas that may be made for the purpose of Determination. The population of the study, the University Campus Terzioglu 13,740 students are studying and the sample consists of a total of 351 people are involved as a volunteer. 15-item survey questionnaire was administered to students. Using data collected through a questionnaire, information assessing the frequency (f) and percentage (%) is calculated distributions. SPSS version 11.0 statistical package program was used for data analysis. What level of university students participated in the survey organized sporting events, how they evaluate their time outside of school, participating in sports activities for what purpose, to what extent they are capable of sports activities in the university, the University has found enough what level of sports facilities, COMU is questioned, most of which in the form requested by the facility is located. The findings are mostly students to participate in activities, sports activities in the university they find unsatisfactory, the reasons for non-school's where your health is aimed at making the sport activities, sporting activities outside of school time is often made, the reasons for doing sports activities on a regular basis to assess leisure time, which is the most frequently performed actively branches of sport, football, volleyball and hiking, that the reasons for use outside of university facilities because it is often stated that they used and well-maintained facilities and adequate materials. As a result, students are not very satisfied with Terzioglu Campus recreation programs, and they require swimming pool.