Erkek tenis oyuncularında 8 haftalık direnç lastiği antrenmanlarının servis hızına ve izokinetik kuvvete etkisi
Effect of 8 week resistant training using elastic band on isokinetic strenght and service speed in male tennis players
- Tez No: 484846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İsokinetic strenght, Serve velocity, Resistant Band, Tennis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bozoğlu M.S., 'Erkek Tenis Oyuncularında 8 Haftalık Direnç Lastiği Antrenmanlarının Servis Hızına Ve İzokinetik Kuvvete Etkisi' Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Anabilim Dalı Doktora Tezi, Kütahya, 2017. Bu araştırmada 8 haftalık direnç lastiği antrenmanlarının yetişkin tenis oyuncularında servis hızına ve izokinetik kuvvete etkisi incelendi. Araştırmaya Konya İli sınırlarında tenis oynayan yetişkin tenis oyuncuları gönüllü olarak katılmıştır. Oyuncular rastgele seçilerek iki guruba ayrıldı. Araştırmaya katılan oyuncular yaş ortalamaları 24,14±4,59 yıl, boy uzunlukları 178,29±4,821 cm ve vücut ağırlığı ortalamaları 75,17±10,432 kg olan 10 oyuncu deney gurubunu, yaş ortalamaları 23,86±3,805 yıl, boy uzunlukları 176,57±5,827 cm ve vücut ağırlığı ortalamaları 71,91±5,741kg olan 10 oyuncu kontrol gurubunu oluşturdu. Deney gurubuna tenis antrenmanlarına ek olarak 8 hafta süresince haftada 3 gün direnç lastiği antrenmanları uygulandı. Kontrol gurubundan ise rutin tenis antrenmanlarına devam etmeleri istendi. Elde edilen verilerin hesaplanmasında ve değerlendirilmesinde SPSS IBM22 istatistik paket programı kullanıldı. Normallik sınanmasına göre bağımsız gurupların karşılaştırılmasında ındependent T testi kullanıldı. Homojenik sınanmasına göre gurup içi karşılaştırmalarda ise paired sample T testi kullanıldı. Bu çalışmada hata düzeyi 0.05 olarak kabul edildi. Sonuç olarak servis hızı ön test – son test karşılaştırılmasında, deney grubu son test değerleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (P0,05). Deney grubuna ilişkin bulgularda 120⁰/sn ve 180⁰/sn açısal hızlarına ilişkin peak tork ve average power internal ve external ön test – son test değerlerinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır (P>0,05).
Özet (Çeviri)
Bozoğlu M.S., 'Effect of 8 week elastic resistant band training on isokinetic strenght and service velocity in male tennis players' Dumlupınar University Institute of Health Sciences, Department of Physical Education and Sports Doctorate Thesis, Kütahya, 2017. This study aimed to determine effect of an 8-week elastic resistant band training on isokinetic strenght and service velocity in male tennis players. Tennis players who live in Konya region voluntered for this study. The players choosen randomly and divided into two groups. The mean age of ecperrimental group was 24.14 ± 4.59 year, their heights was 178.29 ± 4.82 cm and their body weight was 75.17 ± 10.43 kg. The mean age of the control group was 24.14 ± 4.59 year, body heights 178.29 ± 4.82 cm and mean body weight was 75.17 ± 10.43 kg. Resistant band training was conducted to experimental group in addition to 8 weeks for three times per week. Control group continued to do routine tennis training. The independet t-test was used to compare differences between the experimental and control groups. To compare scores before and after training, the paired t-test was conducted. Servis velocity of the experimental group was higher in post test than in pretest (p < 0.05). The isokinetic peak tork internal and average power internal at 60°/sec was higher in posttest than in pretest (p0.05). Also, peak tork internal, average power internal, peak tork external and average power external at 120°/sec and 180°/sec did not significant between pre-and post-test in the experimental group (p>0.05). There was a significant difference in average power external at 90°/sec between pre- and post tests in the experimental group (p>0.05). After the training, the average power external at 90°/sec increased significantly. As a result, it may be said that elastic resistant band training could improve servis velocity in tennis players. The elastic resistant band training could enhance internal and external isokinetic strength of tennis players at only 60°/sec. On the other hand, it can be said that the effect of the elastic resistance training might decrease when angular velocity increases.