Greko-romen ve serbest stil güreşçilerinde cross-fitt antrenmanlarının anaerobik güç ve dengeye etkisi
Greko-romen ve serbest stil güreşçilerinde cross-fitt antrenmanlarinin anaerobik güç ve dengeye etkisi
- Tez No: 484860
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik Güç, Kros-Fit, Dinamik Denge, Güreş
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÇALOĞLU,M. Greko-Romen ve Serbest Stil Güreşçilerinde Kros Fit Antrenmanlarının Anaerobik Güç ve Dinamik Dengeye Etkisi. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,Kütahya,2017. KrosFit, bir antrenman modeli olarak başlayıp günümüzde giderek büyüyerek kendi disiplinini oluşturmuştur. Bu çalışmanın amacı, KrosFit antrenmanı yapan, serbest ve greko-romen güreşçilerin anaerobik güç ve dinamik denge değişimlerini incelemektedir. Araştırmaya 2015-2016 sezonunda Türkiye Güreş 1.liginde mücadele eden 40 erkek güreşçi gönüllü olarak katılmıştır. Ölçüm parkuru oluşturularak, sırasıyla vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve yaş kayıt altına alındıktan sonra wattbike-pro bisiklet üzerinde 30 sn anaerobik güç testi uygulanarak değerler veri formuna kaydedilmiştir. Katılımcılar haftada üç gün olmak kaydıyla sekiz haftalık antrenman periyotlaması uygulandı. Kontrol grubunda yer alan katılımcılar sekiz hafta boyunca rutin güreş antrenmanlarına katılmışlardır. Deney grubunda yer alan katılımcılar güreş antrenman programına ek olarak her antrenmanda ilk dört hafta“Krosfit-Cindy”modelini, son dört hafta ise“Krosfit-Fran”modelini uygulamışlardır. İstatistiksel olarak veriler bağımsız grup T testi (independent samples t test) ve iki faktörlü varyans analizi (two way Anova for repeated measures) analizleriyle değerlendirilmiştir. Ölçümler SPSS 17 istatistik paketinde yapılmıştır (0.05>P). Bulgular olarak, deney grubu güreşçilerin anaerobik absolüt pik güç değerleri ilk test ortalaması, 847.40±186.9 watt, son test ortalaması 942.55±193.27 watt olarak bulunmuştur. Anaerobik relatif pik güç değerleri ilk test ortalaması 7.32±0.87 watt, son test ortalaması 7.79±0.75 watt olarak bulunurken, anaerobik absolüt ortalama güç değerleri ilk test ortalaması 522.40±94.09 watt, son test değerleri ortalaması 563.75±91.04 watt olarak bulunmuştur. Kontrol grubu güreşçilerin ise anaerobik absolüt pik güç değerleri ilk test ortalaması 812.35±137.37 watt, son test ortalaması 878.45±129.64 watt bulunmuştur. Anaerobik relatif pik güç değerleri ilk test ortalaması 6.96±0.7 watt , son test ortalaması 7.23±0.66 watt olarak bulunurken, anaerobik absolüt ortalama güç değerleri ilk test ortalaması 525.45±94.09 watt, son test değerleri ortalaması 553.2±78.1 watt olarak bulunmuştur. Dinamik denge skorları incelendiğinde ise deney grubu güreşçiler için ilk test ortalamaları 19.82±4.92, son test ortalamaları 14.12±4.15, kontrol grubu güreşçiler için ilk test ortalamaları 20.60±5.77, son test ortalamaları 17.64±5.07 bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda, hem KrosFit hem de klasik güreş antrenmanları ile güreşçilerin hem anaerobik güç değerlerinde hem de dinamik denge üzerinde olumlu artışlar gözlemlenmiştir. Grup faktörü dikkate alındığında deney ve kontrol grubu güreşçilerin, relatif güç, absolüt pik güç ve ortalama anaerobik güç parametrelerin de anlamlı bir farklık bulunmamıştır. Dinamik denge üzerinde artış grup faktörü ele alındığında ise, anlamlı farklılık oluşturacak şekilde artışlar gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ÇALOĞLU,M. The Effect of CrosSFit Training on Anaerobic Power and Dynamic Balance in Greco-Roman and Freestyle Wrestlers. Dumlupınar University Institute of Health sciences,department of Physical Education and Sports Master's Thesis. Kütahya,2017. KrosFit is a sports branch that started as a training model and has grown to become its own discipline. The aim of this study, KrosFit examines the anaerobic power and dynamic balance changes of free and greek-wrestlers who practice. The research was carried out on 40 male wrestlers fighting in 1st Wrestling Championship in 2015-2016 season. Values were recorded in data form by applying a 30 second anaerobic power test on a wattbike-pro bicycle after recording the body weight, length and age respectively. Participants were given an eight-week training period with three days per week. Participants in the control group participated in routine wrestling exercises for eight weeks. In addition to the wrestling training program, participants in the experimental group applied the“Crosfit-Cindy”model for the first four weeks and the“Crosfit-Fran”model for the last four weeks. Statistical analysis was performed by independent sample t test (independent samples t test) and two-way ANOVA for repeated measures. Measurements were made in SPSS 17 statistical package (0.05> P). As a result, the anaerobic absolute peak power values of the experimental group wrestlers were found as 847.40±186.9 watt, 942.55±193.27 watts as the pre-test test average. The anaerobic relative peak power values were found to be 7.32±0.87 watts in the pre-test test and 7.79±0.75 watts in the post-test test while the anaerobic absolute mean power values were found to be 522.40±94.09 watts in the pre-test test and 563.75±91.04 watts in the post-test test. For the control group wrestlers, the anaerobic absolute peak power values were found to be 812.35±137.37 watt in the pre-test test and 878.45±129.64 watts in the post-test test. The anaerobic relative peak power values were found to be 6.96±0.7 watt in the pre-test test and 7.23±0.66 watt in the post-test test while the anaerobic absolute mean power values were found to be 525.45±94.09 watt in the pre-test test and 553.25±78.1 watt in the post-test test. When the dynamic balance scores are examined the first test averages for the experimental group wrestlers 19,82±4.92, the post-test test averages 14,12±4.15the control group pre-test test averages 20,60±5.77for the wrestlers, the post-test test averages 17,64±5.07 were found. In the direction of these findings, both KrosFit and classical wrestling training wrestlers have observed positive increases in both anaerobic power values and dynamic balance. When the group factor was taken into account, there was no significant difference between the experimental and control group wrestlers, relative power, absolute peak power and mean anaerobic power parameters. When the increase in the dynamic balance factor is taken into account, an increase is observed in which significant differences will occur. KeywordS: Anaerobic Power, Krosfit, Dynamic Balance, Wrestling