Malatya ilinde 6-14 yaş arası ilköğretim okulu öğrencilerinde işeme bozukluğu sıklığı ve eşlik eden faktörler
The factors that resistance and accompanied function in primary school students between 6-14 years in Malatya
  1. Tez No: 484874
  2. Yazar: FATİH KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ TABEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: işeme bozukluğu, okul çağı çocukları, enürezis nokturna, alt üriner sistem, voiding disorder, school-age children, nocturnal enuresis, lower urinary tract system
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: İşeme bozukluğu, çocukluk çağının sık görülen kronik sorunlarından biridir. Tedavi edilmezse tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu ve bunun sonucunda da böbrek yetmezliği gibi önemli komplikasyonlara neden olabilir. Biz de bu nedenle Malatya'da 6-14 yaş arası ilköğretim okulu öğrencilerinde işeme bozukluğu sıklığını saptamak ve eşlik eden risk faktörlerini belirlemek amacıyla bu çalışmayı planladık. OLGULAR VE YÖNTEM: Malatya ilinde toplam altı ilköğretim okulunda randomize olarak seçilen sınıflarda okuyan yaşları altı ile on dört arasında değişen 1200 öğrenciye Mayıs 2016 tarihinde kapalı zarflar içinde evde velileri tarafından doldurulmak üzere anket formları dağıtıldı. Dağıtılan anketler, daha sonra yapılan aralıklı okul ziyaretleriyle toplandı. Bu anketlerden 948 adedi geri toplandı. Toplanan anketler değerlendirildikten sonra geçirilmiş beyin-omurilik ve ürolojik hastalığı olanlar; yeterli bilgi içermeyen ve çelişkili yanıtlar nedeniyle 41 anket değerlendirme dışı bırakıldı. Toplam 907 anket değerlendirmeye alındı. Anket formumuzda Akbal ve arkadaşları tarafından geliştirilen işeme bozukluğu semptom skoru (IBSS) skalası kullanıldı. Bu skaladan 8,5 ve üzeri puan alan çocuklarda 'işeme bozukluğu var' olarak değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 907 çocuktan 152' sinde (%16,8) gündüz idrar kaçırma olduğu, 131' inde (%14,5) ise enürezis nokturna olduğu saptandı. Çalışma sonucunda anketimizdeki skaladan 8,5 ve üzeri puan alan 175 çocukta (%19,3) işeme bozukluğu olduğu saptandı. Hem gündüz idrar kaçırma, hem de enürezis nokturna ile işeme bozukluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Çocuklarda işeme bozukluğunun yaşla beraber anlamlı derecede azaldığı saptandı. Cinsiyetin işeme bozukluğu sıklığını etkilemediği saptandı. Kentsel veya kırsal bölgede yaşama ile işeme bozukluğu arasında ilişki saptanmadı. Anne babanın medeni durumu ve eğitim seviyesinin işeme bozukluğu sıklığını etkilemediği saptandı. İşeme bozukluğu ile enürezis nokturna ile pozitif aile öyküsü ve enkoprezis arasında anlamlı ilişki bulundu. İşeme bozukluğu saptanan çocukların hayat kalitesinin anlamlı derecede etkilendiği saptandı. SONUÇ: Yaptığımız çalışmanın sonucunda, Malatya ilinde okul çağı çocuklarında işeme bozukluğunun sık görülen bir problem olduğunu belirledik. İşeme bozukluğunun tanınması ve erken tedavi edilmesi için aileler ve okuldaki öğretmen ve yöneticilerle gerekli işbirliği sağlanmalıdır. Bu şekilde çocuklar, işeme bozukluğuna bağlı olarak gelişebilecek olası komplikasyonlardan korunabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Voiding disorder is one of the common chronic problems of childhood. If not treated, it may cause major complications such as recurrent urinary tract infection and consequent renal failure. For this reason, we planned this study to determine the frequency of voiding disorder and to identify the accompanying risk factors in primary and secondary school students aged 6-14 years in Malatya. CASES AND METHOD: The survey questionnaires were distributed to 1200 students aged 6-14 years in randomly selected classes of six schools in Malatya in closed envelopes for filling them out by their parents in May 2016. The questionnaires were collected during subsequent intermittent school visits. Of these questionnaires, 948 were gathered up. After an assessment, a total of 41 questionnaires were excluded, consisting of a history of brain-spinal cord and urology disease, insufficient information and conflicting responses. A total of 907 questionnaires were evaluated. The scale of voiding disorder symptom score (VDSS) developed by Akbal and colleagues was used in our study. The children who scored 8,5 and above on this scale were evaluated as“having a voiding disorder”. RESULTS: Of 907 children, 152 (16.8%) had daytime urinary incontinence and 131 (14.5%) had nocturnal enuresis. In our study, a voiding disorder was determined in 175 children (19,3%) who scored 8,5 and above on the voiding disorder symptom score (VDSS) scale. There was a statistically significant relationship between daytime urinary incontinence, nocturnal enuresis, and voiding disorder. It was determined that voiding disorder in children significantly reduced with age. Also, it was identified that gender does not affect the frequency of voiding disorder. Any relationship was not determined between living in urban or rural areas and voiding disorder. It was established that the parents' marital status and educational level did not affect the frequency of voiding disorder. A significant relationship was identified between a positive family history in terms of voiding disorder and nocturnal enuresis, and encopresis. Also, it was determined that the life quality of children diagnosed by voiding disorder was considerably affected. CONCLUSION: As a result of our study, we determined that voiding disorder was a common disorder in school-age children in Malatya. For the recognition and early treatment of voiding disorder, the necessary cooperation should be established with parents and school teachers and administrators. In this way, children could be protected from possible complications that may occur due to voiding disorder.