Geç preterm ve term bebeklerde kordon klempleme zamanının lenfosit subgrupları üzerine etkisi
The effects of cord clamping time on lymphocyte subgroups in late preterm and term infants
  1. Tez No: 484880
  2. Yazar: NİLGÜN BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SATAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geç preterm, Term, Kordon klempleme zamanı, Lenfosit subgrubu, Sepsis, Late preterm, Term, Cord clamping time, Lymphocyte subgroup, Sepsis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Kordon klempleme zamanının geç preterm ve term bebeklerde lenfosit subgruplarına etkisinin değerlendirilmesi, Gereç ve Yöntemler: Çalışma Şubat 2016 ile Mart 2016 arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Çalışmaya belirtilen süre içerisinde gebelik haftası 34 ile 41 arasında olan 74 bebek alındı. Bu bebeklerden 37'sinin kordonu bebek uterus dışına alındıktan sonra hemen klemplendi, 37'sinin ise kordonu bebek uterus dışına alındıktan sonra uterus seviyesi veya 30 cm altında bir dakika beklendikten sonra klemplendi. Bebekler term ve preterm olarak iki gruba ayrıldı. Bebeklerin prenatal, natal, postnatal özelikleri ve kordon kanı ile 7. gün venöz kanda biyokimyasal, hematolojik ve lenfosit subgrup değerleri incelendi. Lenfosit subgrupları flow sitometri yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: Kordon klempleme zamanının geciktirilmesi ile preterm ve term bebeklerde kordon kanı ve 7. gün periferik venöz kanda bakılan hemoglobin ve hematokrit değerlerinde değişim saptanmadı (p>0,05). Kordon klempleme zamanının geciktirilmesi ile preterm bebeklerde kordon kanında bakılan CD3+T lenfosit yüzdesi azaldı ve bu azalış 7. günde de devam etti (p=0,01, p=0,013). Kordon klempleme zamanının geciktirilmesi ile preterm bebeklerde kordon kanında bakılan CD19+B lenfosit düzeyi arttı ve bu artış 7. günde de devam etti (p=0,002, p= 0,043). Kordon klempleme zamanının geciktirilmesi ile preterm bebeklerde kordon kanında bakılan CD4+T lenfosit yüzdelerinde fark gözlenmezken 7. günde azalma saptandı (p>0,05, p=0,007). Hastaneye yatış oranları ve mekanik ventilasyon ihtiyacı preterm bebeklerde kordonu geç klemplenen grupta istatistiki açıdan anlamlı düzeyde düşük bulundu( p= 0,02, p= 0,04). Sepsis gelişen preterm bebeklerde kordon kanında bakılan CD8+T lenfosit yüzdesi sepsis gelişmeyen gruba kıyasla daha yüksek saptandı (p=0,04). Kordonu hemen klemplenen bebeklerde gebelik haftası arttıkça kordon kanında bakılan CD3+T lenfosit yüzdesi azaldı ve bu azalış 7. gün periferik venöz kanda devam etti (p=0,03 R²=0,25, p=0,017 R²=0,02). Kordonu hemen klemplenen bebeklerde gebelik haftası arttıkça kordon kanında bakılan CD8+T lenfosit yüzdesi azaldı fakat bu azalış 7. gün periferik venöz kanda saptanmadı (p=0,02 R²=0,161, p> 0,05 R=0,23). Kordonu hemen klemplenen bebeklerde gebelik haftası arttıkça kordon kanında bakılan CD19+B lenfosit yüzdesi arttığı tespit edildi, fakat bu artış 7. gün periferik venöz kanda tespit edilmedi (p=0,004 R²=0,23, p=0,63 R=0,15). Sonuç: Kordon klempleme zamanının geciktirilmesinin term ve preterm bebeklerde sepsis gelişme oranı, fototerepi ihtiyacı üzerine etkisi saptanmadı. Kordon klempleme zamanı geciktirilen bebeklerde hastaneye yatış oranı ve mekanik ventilasyon ihtiyacı daha düşük tespit edildi. Kordonu geçklemplenen geç preterm bebeklerde CD3+T lenfosit yüzdelerindeki azalmanın ve CD19+B lenfosit yüzdelerindeki artmanın enfeksiyon gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmek için daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of cord clamping time on lymphocyte subgroups in late preterm and term infants Materials and Methods: The study was conducted between February 2016 - March 2016 at Çukurova University Faculty of Medicine. Seventy-four infants between 34 and 41 weeks of gestation were included in the study. Of these, 37 were clamped immediately after the baby was out of the uterus and the remaining 37 were clamped after waiting one minute at the uterus level or below 30 cm. Babies were divided into two groups as term and preterm. Prenatal, natal, postnatal characteristics of the infants were recorded. Biochemical, haematological and lymphocyte subgroups were investigated in cord blood and venous blood at day 7. Lymphocyte subgroups were evaluated by flow cytometry. Results: There was no change in hemoglobin and hematocrit values with delayed cord clamping time neither in the cord blood nor in the 7th day peripheral venous blood (p> 0.05). With the delay of cord clamping, the percentage of CD3+ T lymphocytes in cord blood of preterm infants decreased and this decrease continued at day 7 (p = 0.01, p = 0.013). On the contrary the CD19+ B lymphocyte levels in the cord blood of preterm infants increased and this increase also continued at day 7 (p = 0.002, p = 0.043). There was no difference in CD4+ T lymphocyte percentages observed in cord blood of preterm infants, though a decrease was detected on day 7 (p> 0.05, p = 0.007). Hospitalization rates and need for mechanical ventilation were significantly lower in the delayed cord clamping preterm infants group (p = 0.02, p = 0.04). The percentages of CD8+ T lymphocytes in cord blood were higher in preterm infants with sepsis than those without (p = 0.04). In infants with immediate cord clamping, the percentage of CD3+ T lymphocytes in the cord blood was decreased as the gestational week increased, and this decrease persisted on day 7 (p = 0.03, R²=0.25, p = 0.017, R²=0.02). The percentage of CD8+ T lymphocytes in the cord blood was decreased as the gestational week increased in infants with immediate cord clamping but this decrease was not detected in peripheral venous blood collected on day 7 (p = 0.02, R²=0.161, p> 0.05, R=0.23). In infants with immediate cord clamping, CD19+ B lymphocyte counts in cord blood were found to increase as gestational week increased, but this increase was not detected on day 7 (p = 0.004, R²=0.23, p = 0.63, R=0.15). Conclusion: The delay of cord clamping time in term and preterm infants seems to have no impact on the rate of sepsis development and phototherapy requirement. The rate of hospitalization and the need for mechanical ventilation were found to be lower in infants whose cord clamping time was delayed. Larger series of studies are needed to assess the effect of decrease in CD3+ T lymphocyte percentages and the increase in CD19+ B lymphocyte percentages on the development of infection in late preterm infants who have delayed cord clamping.