HPV prevelansı ve servikal kanser tarama testleri etkinliklerinin karşılaştırılması
HPVprevalence and comparison of cervical cancer screening tests activities
  1. Tez No: 484910
  2. Yazar: MUSTAFA CENGİZ DURA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, Prevelans, Co-test, Duyarlılık, HPV, prevalence, Contest, Sensitivity, Specificity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Amacımız bölgesel HPV ve genotiplerinin prevalansının tespiti, HPV testinin servikal taramada etkinliğinin değerlendirilmesidir. Aynı zamanda HPVDNA testinin primer tarama yöntemi olarak kullanılabilirliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Şubat 2015-Kasım 2017 tarihleri arasında jinekoloji polikliniğimize başvuran 30-65 yaş arasındaki 10152 retrospektif olarak HPV ve genotiplerinin prevelansı için ve kolposkopik biyopsi yapılan 544 hasta tarama yöntemlerinin etkinlikleri açısından değerlendirildi. HPV testi bakılan hasta sayısı 4871 olarak tespit edildi. Premenopozal, postmenopozal ve toplam olarak HPV prevelansları hesaplandı. Koloposkopik biyopsi sonuçları incelenerek CIN1 ve üzeri lezyon tespit edilen hastalarda smear, HPV testi ve co-teste göre duyarlılık, özgüllük, PPD, NPD değerleri hesaplandı. Bulgular: HPV prevelansı % 10,9 olarak hesaplanmıştır. Bu hastalarda prevelans premenopozal %9,8 (n=294), postmenopozal %12,4 (n=237) olarak tespit edilmiştir. Smear sonucuna göre premenopozal duyarlılık %74,8, postmenopozal %81, Özgüllük iki menopozal durumda %51 olarak elde edilmiştir. PPD premenopoz %43,6 postmenopozal %46,7, NPD premenopozal %87,5 postmenopozal %83,5 tespit edilmiştir. HPV testine göre premenopozal duyarlılık %90,8 postmenopozal %92,4 tespit edilmiştir. Özgüllük iki menopozal durumda %58 tespit edilmiştir. PPD premenopozal %49,4, postmenopozal %54,1, NPD premenopozda %93,4 iken postmenopozda %93,6 hesaplanmıştır. Co-teste göre premenopozal duyarlılık %97,9 iken postmenopozal %100 tespit edilmiştir. Özgüllük premenopozal %28,8 postmenopozal %28,2 tespit edilmiştir. PPD premenopozal %38,6, postmenopozal %42,5 elde edilmiştir. NPD premenopozda %97 postmenopozda %100'dir. Sonuç: Tarama programlarının ülkemizde de önemli bir parçası olan HPV DNA testi lezyonların tespitinde güvenilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. HPV prevelansı tespiti için daha geniş katılımlı ve periferik alanlarda hastane tabanlı olmayan randomize çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to determine the prevalence of regional HPV and to evaluate the efficacy of HPV testing in cervical screening. At the same time, our aim is to evaluate utility of the HPVDNA test as a primary screening method. Material and Method: 10152 patients aged 30-65 years who applied to our gynecology clinic were evaluated for the prevalence of HPV and 544 patients who underwent colposcopic biopsy were evaluated for the efficacy of the screening methods retrospectively. 4871 patients who underwent HPV testing were identified. Pre-postmenopausal and total HPV prevalences were calculated. Sensitivity, specificity, PPD, NPD values were calculated according to smear, HPV test and co-test in CIN1 and lesions detected by biopsy results. Results: HPV prevalence was calculated as 10.9%. Premenopausal HPV prevelance was 9.8% postmenopausal HPV prevalence was 12.4% . According to smear result, premenopausal patients had a sensitivity of 74.8%, postmenopausal 81% and specificity of 51% in two menopausal cases. PPV premenopausal was 43.6%, postmenopausal 46.7%, premenopausal NPV 87.5%, postmenopausal NPV 83.5%. According to HPV test, premenopausal sensitivity was 90,8% and postmenopausal 92,4% was detected. Specificity value was 58% in both menopausal cases. PPV was calculated 49.4% for premenopausal, 54.1% for postmenopausal, premenopausal NPV 93,4%, postmenopausal NPV 93,6%. Conclusion: HPV DNA testing, an important part of screening programs in our country, is a reliable method for detecting preinvasive and invasive lesions. For the detection of HPV prevalence, randomized, peripheral, non-hospital based studies should be performed..