Bir aile sağlığı merkezinde HPV (Human Papilloma Virüs) pozitifliği prevalansı ve ileri tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of HPV (Human Papillomavirus) positivity prevalence and advanced examination results at a family health center
- Tez No: 1015969
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Sağlığı Merkezi, Human Papilloma Virüs (HPV), HPV pozitifliği, İleri Tetkik, Prevalans, Family Health Center, Human Papillomavirus (HPV), HPV Positivity, Advanced Diagnostic Evaluation, Prevalence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, bir Aile Sağlığı Merkezi'nde HPV taraması yapılan kadınlarda HPV pozitiflik oranını belirlemek ve HPV pozitifliği ile sosyodemografik, obstetrik ve klinik özellikler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 1 Mayıs 2021-1 Mayıs 2026 tarihleri arasında HPV-DNA testi yapılmış 30-70 yaş aralığındaki kadınların kayıtlarının değerlendirildiği tek merkezli, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Dahil edilme kriterlerini karşılayan ve verileri eksiksiz olan toplam 1032 kadın araştırmaya alınmıştır. Veriler elektronik sağlık kayıtları ve hasta dosyalarından elde edilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programında gerçekleştirilmiş; kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare ve Fisher Exact testleri, sürekli değişkenlerde Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. HPV pozitifliği ile ilişkili bağımsız faktörlerin belirlenmesi amacıyla lojistik regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %3,5'inde HPV pozitif bulunmuştur. HPV pozitif olgularda en sık görülen genotip paterni diğer tekli yüksek riskli HPV tipleri (%50) olup, bunu HPV16 (%36,1) izlemiştir. HPV pozitif kadınların büyük çoğunluğunda sitoloji ve kolposkopi sonuçları benign veya negatif bulunmakla birlikte, CIN2+ lezyonlar ve invaziv serviks kanseri olguları da saptanmıştır. HPV pozitifliği ile medeni durum, çalışma durumu ve aile planlaması yöntemi kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde boşanmış/dul olma, çalışıyor olma ve aile planlaması yöntemi kullanmama HPV pozitifliği için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Araştırmada HPV pozitiflik oranı %3,5 olarak saptanmıştır. Erken evlenme ve evlilik yaşı ile HPV sonucu arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Boşanmış/dul olma, çalışıyor olma ve aile planlaması yöntemi kullanmama HPV pozitifliği için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. HPV pozitif olgularda yüksek dereceli servikal lezyonlar ve invaziv kanserin saptanması, düzenli tarama programlarının ve erken tanı uygulamalarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the prevalence of Human Papillomavirus (HPV) positivity among women undergoing HPV screening at a Family Health Center and to investigate the relationship between HPV positivity and sociodemographic, obstetric, and clinical characteristics. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional, and descriptive study evaluated the records of women aged 30-70 years who underwent HPV-DNA testing between May 1, 2021, and May 1, 2026. A total of 1,032 women who met the inclusion criteria and had complete records were included in the study. Data were obtained from electronic health records and patient files. Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0. Chi-square and Fisher's exact tests were used for categorical variables, while the Mann-Whitney U test was used for continuous variables. Logistic regression analyses were conducted to identify independent factors associated with HPV positivity. Results: HPV positivity was detected in 3.5% of the participants. Among HPV-positive cases, the most common genotype pattern was other single high-risk HPV types (50%), followed by HPV16 (36.1%). Although the majority of HPV-positive women had benign or negative cytology and colposcopy results, CIN2+ lesions and invasive cervical cancer cases were also identified. Significant associations were found between HPV positivity and marital status, employment status, and contraceptive method use (p<0.05). Multivariate logistic regression analysis revealed that being divorced/widowed, being employed, and not using a contraceptive method were independent risk factors for HPV positivity (p<0.05). Conclusion: The prevalence of HPV positivity was found to be 3.5%. There was no statistically significant difference between early marriage age, age at marriage, and HPV test results. Being divorced/widowed, being employed, and not using a contraceptive method were identified as independent risk factors for HPV positivity. The detection of high-grade cervical lesions and invasive cervical cancer among HPV-positive cases highlights the importance of regular screening programs and early diagnosis.