Konjenital üst lateral kesici diş eksikliğine sahip bireylerin kraniofasiyal yapılarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
Investigation of craniofacial morphology of individuals with congenitally missing upper lateral incisors through cbct
  1. Tez No: 484909
  2. Yazar: DİNAN DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin, KIBT, konjenital, lateral eksikliği, Adult, CBCT, congenital, missing lateral
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Konjenital üst lateral kesici diş eksikliğine sahip bireylerin kraniofasiyal morfolojilerinin normal bireylerden farklı olduğu ileri sürülmüştür. Daha önceki çalışmalar bireylerin kraniofasiyal özelliklerini 2 boyutlu olarak değerlendirmişlerdir. Bu çalışmanın amacı konjenital üst lateral kesici diş eksikliğine sahip gelişimini tamamlamış bireylerin sert ve yumuşak doku özelliklerinin 3 boyutlu KIBT yardımıyla incelenmesidir. Materyal Metot: Bu çalışma, tek veya çift taraflı konjenital üst lateral diş eksikliğine sahip 25 birey ile Sınıf I okluzyona sahip 21 birey üzerinde gerçekleştirildi. Lateral sefalometrik filmler KIBT görüntülerinden DİCOM formatında elde edildi. Tomografi görüntüleri üzerinde DOLPHIN ortodontik yazılım programı yardımıyla iskeletsel ve dişsel ölçümler yapıldı. Bulgular: Konjenital üst lateral kesici diş eksikliğine sahip bireylerin normal bireyler ile karşılaştırıldıklarında SNA, IMPA açıları ve L1-MD ve overjet mesafeleri düşük fakat keserlerarası açıları önemli ölçüde yüksek bulunmuştur. Dik yön ve yumuşak doku parametreleri açısından çalışma ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, konjenital üst lateral kesici diş eksikliğine sahip bireyler retrognatik maksilla ve retrüze olmuş mandibular kesicilere sahiptirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Craniofacial morphology of individuals with congenitally missing upper lateral incisors has been claimed different from those in normal individuals. Previous studies were studied the craniofacial morphology of the individuals with 2-D cephalometric films. The aim of this study was to investigate adult individuals with congenitally missing upper lateral incisors through 3-D Cone-Beam Computed Tomography (CBCT) Material and Method: This study was carried out on 25 individuals with congenitally missing one or two maxillary upper incisors and 21 individuals with Class I occlusion. Lateral cephalograms were obtained from CBCT images DICOM format. Skeletal and dental measurements were done on tomography images with use of DOLPHIN imaging software program. Results: SNA, IMPA angles and L1-MP and overjet distances were lower but interinsizal angle higher in the individuals with congenital missing laterals significantly compared to those in normal individuals. There were no significant differences among congenitally missing lateral group and control group regarding vertical and soft tissue measurements. Conclusion: Our findings suggested that the individuals with congenitally missing upper lateral incisors had retrognathic maxilla and retruded mandibular incisors.