Türkiye'de katılımcı bütçeleme ve gençlerin katılımcı bütçelemeye yönelik algı ve eğilimlerinin değerlendirilmesi: Akdeniz Üniversitesi örneği
Participatory budgeting in Turkey and evaluation of perceptions and tendencies of youths for participatory budgeting :Sample of Akdeniz University
  1. Tez No: 484918
  2. Yazar: MEHTAP ÇOCUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ŞAHİN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vatandaş Tercihleri, Gençlik, Aktif Katılım, Katılımcı Bütçeleme, Choices of Citizens, Youth, Active Participation, Participatory Budgeting
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Günümüzde demokrasi anlayışında ve bütçe hakkında yaşanan son gelişmelerin ürünü katılımcı bütçeleme olmuştur. Dünya'da ve Türkiye'de uygulaması giderek yaygınlaşan katılımcı bütçeleme, harcama önceliklerinin vatandaşların tercihleri doğrultusunda belirlenmesini ve bunun için bütçeleme sürecine vatandaşların doğrudan katılımını öngören bir bütçeleme yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda tüm vatandaşların, bu vatandaşlar içinde özellikle de kadınlar, çocuklar, yoksullar, engelliler gibi dışlanmış grupların bütçeleme sürecine aktif katılımı büyük önem taşımaktadır. Söz konusu dışlanmış gruplardan biri de gençlerdir. Gençler sadece dışlanmış gruplar olarak değil, aynı zamanda ülkelerin yarınlarının yapılandırılması açısından da önemli bir potansiyel olmaları açısından da bütçeleme sürecine aktif katılımı arzulanan gruplardır. Bu nedenle katılımcı bütçeleme uygulamaları Dünya'da ve Türkiye'de yaygınlaşırken, gençlerin aktif katılımının sağlanmasına yönelik çalışmalar da beraberinde yürütülmektedir. Ancak bu gelişmeler karşısında kendilerine çok büyük önem atfedilen gençlerin bu gelişmelerden ne kadar haberdar oldukları, bu gelişmelere nasıl baktıkları da araştırılması gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkmıştır. Bu kapsamda bu tez çalışmasında; önce dünyada ve Türkiye'de katılımcı bütçeleme ve aktif yurttaş olarak gençlerin bütçeleme sürecine katılımına ilişkin gelişmeler incelenmiş, sonra Türkiye'de gençlerin katılımcı bütçelemeye yönelik algı ve eğilimlerinin tespit edilmesine yönelik anket çalışması ve bulgularına ilişkin bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recent developments in the understanding of democracy and budget have led to participatory budgeting. Having more and more common application worldwide and in Turkey, participatory budgeting assumes the determination of spending priorities in accordance with citizens' preferences and so the direct participation of citizens in the budget process. Within this approach, it is of great importance that all citizens, especially the excluded groups such as women, children, the poor, and the disabled actively participate in the budget process. Young people are among these excluded groups, too. They should have active participation in the budget process not just because they are among excluded groups but because they have an important potential for the construction of Turkey's future. Thus, participatory budgeting practices are getting widespread worldwide and in Turkey, and efforts are made to assure the active participation of young people. However, how aware young people, to whom such big importance is attributed, are of these developments and how they perceive them seem to be an important issue worthy of being studied. In this regard, this thesis first explores the developments about participatory budgeting in the world and in Turkey and the participation of young people in the budget process as active citizens. Then it presents the survey study aimed at identifying young people's perceptions and tendencies concerning participatory budgeting in Turkey and its findings.