Ülkemizde cinsel istismar ile ilgili ceza yasalarının gelişmiş ülkelerin yasaları ile karşılaştırılması
Comparison of the penal codes of our country about sexual abuse to the penal codes of developed countries
  1. Tez No: 484950
  2. Yazar: AYTEN PÜREN DOĞANAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza, cinsel istismar, çocuk, istismarcı, yasa, Abuser, children, penal code, penalty, sexual abuse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ülkemizde Cinsel İstismar İle İlgili Ceza Yasalarının Gelişmiş Ülkelerin Yasaları İle Karşılaştırılması Türk Ceza Kanunu'nda cinsel istismar tanımlanmıştır. Buna göre cinsel istismar denilince“On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış, diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar”anlaşılır. Ülkemizde ve dünyada çocukların cinsel istismara uğrama oranları oldukça yüksektir. Ancak unutulmamalıdır ki ortaya çıkabilen cinsel istismar olguları buzdağının yalnızca görülen kısmıdır. Yasalarımızda sanık konumundaki kişiler için özel düzenleme getirilmediği, istismarcı olarak nitelenen kişilerin tek bir potada eritildiği, flört ilişkilerinin dahi bu kapsamda ele alındığı görülmektedir. Cinsel istismar olgularında temel yaklaşımın cezalandırmak olduğu, sonraki süreçte mağdur ya da sanığa yönelik koruma-engelleme tedbirlerinin uygulamada pek karşılık bulmadığı da göze çarpmaktadır. Bu çalışma ile cinsel istismar mağdurlarının tedavisinde, sanıklara verilen cezalarda uluslararası uygulamalar karşılaştırılmış ve incelenmiştir. Türk Ceza Kanunu içinde yer alan cinsel istismar suçunda, mağdur ve sanıklar ile ilgili düzenlemeler İtalyan, Alman ve İsveç Ceza Kanunlarında yer alan düzenlemeleri ile karşılaştırılmıştır. Bunun sonucunda kanun içerikleri birbirinden ayıran bir takım farklılıklar olsa da genel itibariyle ülkelerin birbirine benzeyen yasalara sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun diğer ülkelere kıyasla cezalandırma açısından İtalyan Ceza Yasası ile benzerlik göstererek, diğer iki ülkeye kıyasla daha yüksek cezalar barındırdığı görülmüştür. Alman Ceza Kanun'unda cezaların daha çok hapis ya da para cezası olarak seçimlik halde, İsveç Ceza Kanunu'nda yine aynı şekilde seçimlik olmasa da hapis cezaların düşük seviyede olduğu göze çarpmıştır. Ayrıca, İtalyan Ceza Kanunu dışındaki ülkelerde, faili cezalandırmak dışında, mağdurun korunması ya da rehabilite edilmesi açısından hükümlerin olmadığı görülmüştür. Bu durum Türkiye'de her ne kadar 29782 sayılı“Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Karşı Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik”ile giderilmeye çalışılsa da uygulamada çok fazla yer almadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Comparıson Of The Penal Codes Of Our Country About Sexual Abuse To The Penal Codes Of Developed Countrıes Sexual abuse is defined in the Turkish Penal Code. According to this, sexual abuse means“any act of a sexual nature against a minor who has not completed fifteen years of age or, though having completed fifteen years, lacks the competence to understand the meaning and consequences of suchactsand, sexual acts conducted against any other minor with the use of force, threat, deception or any other method which affects the willingness of the child.”The rate of children who are sexually abused in our country and in the World are substantially high. Nevertheless, it should be kept in mind that the facts about sexual abuse are only the tips of the iceberg. In our penal code, it is seen that special regulations are not brought for defendants, the people who are characterized as abusers are considered as the same, and even flirtation is approached in this same context. It is appeared that in sexual abuse cases the primary approach is to penalise; and noprotective and preclusive measures for victims or defendants have been taken in the subsequent process. This study compares and examines international practices in the fields of treatment of victims who suffer from sexual abuse and sentences given to the accused. The regulations about sexual abuse under Turkish Criminal Code are compared with the regulations under Italin, German and Swedish Criminal Code. As a result of this comparison, it is determined that even though the differences between the contents of the regulations, in general terms legislations of the countries resemble each other. Besides, Turkish Criminal Code shows similarity with Italian Criminal Code in terms of sentences given since compared to other countries' legislations, heavier sentences are regulated. Under German Criminal Code, the accused is imposed punitive fine or sentenced prison alternatively while under Swedish Criminal Code, term of imprisonment for sexual abuse is shorter. Besides, there are no provisions with regard to protection or rehabilitation of victims except for Italian Criminal Code. Although in Turkey, in this situation has been tried to be resolved by the law no 29782“ Regulation on treatment and other obligations to be applied against convicted offenses against sexual immunity”, it has been observed that it is not used in practise.