Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan çocukların cinsel istismarı
Child abuse among the crimes that are committed against sexual immunity
- Tez No: 261167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, Cinsel Taciz, Mağdur Çocuk
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ülkemizde çocuklara karşı işlenen suçlarla ilgili olarak, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda da düzenlemeler olmasına rağmen, dünyada bu konudaki gelişmelere ve Türkiye'nin bu hususta imzalamış olduğu antlaşmalara paralel olarak çocukların cinsel istismarı kavramı altında düzenlemeler, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile yapılmıştır.Çalışmamızda ilk olarak cinsel dokunulmazlığa karşı suçların tarihi gelişimi, karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemeleri, çocuk ve çocuk istismarı kavramının tanımı ile yasa, öğreti ve adli tıp alanında cinsel istismardan ne anlaşıldığına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Daha sonra 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 103. maddesinde yedi fıkra halinde düzenlenen çocukların cinsel istismarı başlıklı suç tipinin incelenmesine geçilmiştir. Bu suçla ilgili inceleme yapılırken, uygulamada karşılaşılan sorunlara ve öğretide tartışılan konulara da yer verilmiştir.Çocuk mağdurların söz konusu olduğu suçların yargılaması ile ilgili olarak mağdur çocukların Ceza Muhakemesi Hukukundaki hakları ve yine Ceza Muhakemesi Hukukunda çocukların cinsel istismarı suçunun, muhakemeye ilişkin olan zamanaşımı, yaptırım gibi halleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there are some modifications (regulations) in 765numbered Turkish Criminal Law about crimes that are committed against children in our country regulations under concept of sexual abuse of children are formed through 5237 numbered Turkish Criminal Law in parallel with developments about this case in the world and Contracts that Turkey undersigned about this case.There are historical improvement of crimes against sexual immunity, comparative law regulations and definitions of concepts of child and child abuse and explanations about what is understood by sexual abuse of children in the fields of law, doctrine and forensic medicine in this study. Then inspection of crime type under the head of sexual abuse of children that is regulated as seven articles in 103rd item of 5237 numbered Turkish Criminal Law is performed. Problems that are faced during practice and subjects that are discussed in doctrine are take place in the study while researching this crime.Rights of victim children in Criminal Procedure during the trails about victim children and court prescription of sexual abuse crime and sanction are also studied.