Çocukların cinsel istismarı suçunun nitelikli hali (TCK Md.103/2)
Qualified form of child molestation (TCK Md.103/2)
- Tez No: 618609
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocukların cinsel istismarı, evlilik içerisinde işlenen istismar suçu, kadın veya eşcinsel fail, mağdur çocuk, nitelikli cinsel istismar suçu, Child molestation, child victim, female or homosexual offender, molestation committed within marriage, qualified form of molestation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ülkemizde işlenen ve toplumda en çok tepki gösterilen, kanun koyucunun da ağır ceza yaptırımları düzenleyerek bu husustaki tepkisini ortaya koyduğu suçlardan biri çocukların cinsel istismarı suçudur. Bu tezde çocukların cinsel istismarı suçunun 103/2'nci maddesinde öngörülen nitelikli hali kanun sistematiğine uygun bir şekilde ele alınmaya çalışılmış ve suçla ilgili öğretide yer verilen tartışmalı hususlara değinmeye gayret gösterilmiştir. Suçla ilgili birçok tartışmalı saha bulunmakla beraber kanaatimizce bunların içerisinde bilhassa üzerinde durulması gereken hususlar; suçun her iki tarafının çocuk olması, evlenme ile reşit olan çocuğa karşı diğer eş ya da üçüncü kişi tarafından işlenmesi ve bu suçun failinin kadın veya eşcinsel olması halinde mağduru kendisine organ veya sair cisim sokmaya zorlaması meseleleridir. Nitekim bu üç husus bakımından kanunda açık bir mevzuat düzenlemesi bulunmadığından Yargıtay uygulaması ile uygulamada tekdüzelik sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu durumun ise yüksek yargı üyelerinin veya bu üyelerin fikirlerinin değişmesi neticesinde tam tersi uygulamaların söz konusu olma riskini beraberinde getireceği düşünüldüğünden, bu hususlar başta olmak üzere suçla ilgili diğer tartışmalı meseleler de ele alınarak öğretideki tartışmalara dâhil olmaya gayret gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the crimes committed in our country and the most reacted in the society, that the lawmaker also manifests its reaction thereto by stipulating severe penal sanctions in this regard, is the crime of child molestation. In this thesis, qualified form of child molestation stipulated in article 103/2 is tried to be discussed in line with systematic of the Law and controversial issues stated in the doctrine, regarding this offense is tried to be mentioned. Although there are many controversial areas regarding this offense, in our opinion, especially the issues that need to be emphasized are those where both parties of the offense are children, or in the case that the offense committed by another spouse or third person against a child who became a major by marriage, or the matter of forcing the victim to insert an organ or instrument to himself/herself when the offender of this offense is a female or homosexual. As a matter of fact, since there is no applicable legislative regulation in terms of these three issues, it is tried to provide uniformity through precedent of Court of Cassation. Since it is considered that this situation is going to bring about the risk of opposite practices as a result of the changes of the higher judiciary members or their opinions, an effort was made to be included in the discussions in the doctrine by discussing especially these and the other controversial issues about the offense.