Italia üzüm çeşidinde farklı dozlarda hümik madde uygulamasının verim ve kalite üzerine etkileri
The effects on yield and quality of humic substance in different doses applications of Italia grape cultivar
  1. Tez No: 485067
  2. Yazar: ALI ABBAS ALI MOSTAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYDIN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Italia üzüm çeşidi, Kalite, TKİ-Hümas, Verim, Italia grape cultivar, Quality, TKI-Humas, Yield
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, 2017 yılı vejetasyon periyodunda Konya ili, Selçuklu ilçesi'nde yetiştirilen 1103 Paulsen asma anacı üzerine aşılı altı yaşındaki Italia (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Doz 0 (Kontrol) (0 ml TKİ-Hümas / 5 litre su), Doz 1 (167 ml TKİ-Hümas / 5 litre su), Doz 2 (333 ml TKİ-Hümas / 5 litre su), Doz 3 (500 ml TKİ-Hümas / 5 litre su), Doz 4 (667 ml TKİ-Hümas / 5 litre su) uygulamalarının Italia üzüm çeşidinde üzüm verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bulgulara göre, en yüksek üzüm verimi 4.81 kg/asma ile Doz 2 ve 4.57 kg/asma ile Doz 4 uygulamalarında; en yüksek salkım ağırlığı 380.13 g ile Doz 2 uygulamasında; en yüksek salkım uzunluğu 27.08 cm ile Doz 3 uygulamasında; en yüksek salkım genişliği 13.67 cm ile Doz 3 uygulamasında; en yüksek 100 tane ağırlığı 518.85 g ile Doz 2, 498.50 g ile Doz 4 ve 497.03 g ile Doz 3 uygulamalarında; en yüksek tane uzunluğu 23.38 mm ile Doz 2 uygulamasında; en yüksek tane genişliği 19.42 mm ile Doz 3 ve 19.28 mm ile Doz 4 uygulamalarında; en yüksek tane uzunluğu / tane genişliği 1.28 ile Doz 2 uygulamasında; en yüksek suda çözünür kuru madde % 23.27 ile Doz 1 uygulamasında; en yüksek titrasyon asitliği % 0.84 ile Doz 3, % 0.82 ile Doz 1 ve % 0.82 ile Doz 2 uygulamalarında; en yüksek olgunluk indisi 30.44 ile Doz 0 uygulamasında; en yüksek şıra randımanı 706.67 ml ile Doz 4 uygulamasında; en yüksek a* renk yoğunluk değeri -2.68 ile Doz 0 uygulamasında belirlenmiştir. pH, L* renk yoğunluk değeri ve b* renk yoğunluk değeri üzerine uygulamaların etkisi istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Italia üzüm çeşidinde, üzüm verimi, salkım ağırlığı ve 100 tane ağırlığı değerlerini artırmak için Doz 2 (333 ml TKİ-Hümas / 5 litre su) uygulaması olgunluğu biraz geciktirmesine rağmen tavsiye edilebilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
: This study was carried out six years old Italia (Vitis vinifera L.) grape cultivar grafted on 1103 Paulsen rootstock in a vegetation period of 2017 in Selçuklu district in Konya province. In this research, it was investigated the effects on Dose 0 (Control) (0 ml TKI-Humas / 5 liter water), Dose 1 (167 ml TKI-Humas / 5 liter water), Dose 2 (333 ml TKI-Humas / 5 liter water), Dose 3 (500 ml TKI-Humas / 5 liter water), Dose 4 (667 ml TKI-Humas / 5 liter water) applications on grape yield and quality of Italia grape cultivar. According to the findings obtained as the highest fresh grape yield 4.81 kg/vine with Dose 2 and 4.57 kg/vine with Dose 4 applications; the highest cluster weight 380.13 g with Dose 2 application; the longest cluster 27.08 cm with Dose 3 application; the largest cluster 13.67 cm with Dose 3 application; the highest 100 berry weight 518.85 g with Dose 2, 498.50 g with Dose 4 and 497.03 g with Dose 3 applications; the highest berry length 23.38 mm with Dose 2 application; the highest berry widh 19.42 mm with Dose 3 and 19.28 mm with Dose 4 applications; the highest berry length/berry width 1.28 with Dose 2 application; the highest water soluble dry matter 23.27 % with Dose 1 application; the highest titration acidity 0.84 % with Dose 3, 0.82 % with Dose 1 and 0.82 % with Dose 2 applications; the highest maturity index 30.44 with Dose 0 application; the highest must yield 706.67 ml with Dose 4 application; the highest intensity of a* color -2.68 with Dose 0 application; The effects on pH, intensity of L* color and intensity of b* color of applications were not found statistically significant. To increase the fresh grape yield, cluster weight and 100 berry weight, Dose 2 (333 ml TKI-Humas / 5 liter water) ( can be recommended despite the lower maturity index in Italia grape cultivar.