Eşdeğerlilik esaslı arazi düzenlemesinde analitik hiyerarşik prosesin kullanılması
Using of the equivalence based analytic hierarchy process in land readjustment
  1. Tez No: 485125
  2. Yazar: MESUT EKİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRAN YALPIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, Analitik hiyerarşi proses, İmar, Eşdeğerlilik esaslı arazi ve arsa düzenlemesi, AHP, Analytical hierarchical process, reconstruction, The equivalance based of land regulation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ülkemizde arsa ve arazi düzenlemesi çalışmalarında alansal bazda eşitlik sağlanarak uygulamalar yapılmaktadır. Uygulamaların bu şekilde yapılması pek çok problemlere neden olmakta ve vatandaşlara adaletsiz dağıtımdan kaynaklı haksızlıklar yaşatılmaktadır. Özellikle imar uygulamalarındaki alan esaslı çalışmaların düzenlenerek değer esaslı çalışmalara dönüştürülmesi bu tür problemleri ortadan kaldıracaktır. İyi bir değerleme işlemi, taşınmaz değerine etki eden genel ve özel faktörlerin değerleme işlemine katılması ile mümkündür. Taşınmazı etkileyen bu faktörlerin bir parsele aynı oranda etkilemeyeceği aşikardır. Dolayısıyla her bir etmen için, ağırlık katsayılarının belirlenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada imar uygulanmasında taşınmazın önceki ve sonraki değerleri elde edilmek istenmiştir. Değeri etkileyen faktörler uygulama öncesi ve sonrasındaki duruma göre ayrı ayrı ele alınmış ve Analitik Hiyerarşik Prosess (AHP) yöntemine göre ağırlıkları belirlenmiştir. Belirlenen ağırlıklardan faydalanarak faktörlerin konumsal olanları mesafelere göre puanlandırılarak hem kadastro parsellerinin hem de imar parsellerinin faktör değerleri elde edilmiştir. Bu faktör değerleri öncesi ve sonrası durumun toplamların eşitlenerek, taşınmazların AHP değerli dağıtıma esas hale getirilmesi sağlanmıştır. Çalışmanın başarısı için yürürlükteki uygulama ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, on an areal basis are done by the studies of land management in ensuring equality. Applications to be done in this way causes many problems to the citizens is practiced injustice due to unfair distribution. In particular, zoning applications, field-based studies will eliminate such problems by editing the value to be converted to work based. A good valuation, general and specific valuation factors that affect the value of the immovable, it is possible to take part in the process. A lot of factors that affect real estate, it is obvious that the same rate would not affect. Therefore, for each factor, The weight coefficients of the determination of the necessity arises. In this study, the previous and next values in the implementation of zoning of the property is desired to be obtained. Factors that affect the value according to the situation and discussed separately before and after the application of the Analytical Hierarchical Process (AHP) method were determined according to the weights. The determined weight factors by the ones benefiting from the spatial cadastral parcels and zoning of both parcels after scoring factor according to distance values were obtained. This factor the values of pre-and post-sums will be synced to the situation, based on the distribution of the immovable to be brought into the valuable AHP is provided. Was compared with that of the application that are applicable to the success of the study.