Tanınma sorunu yaşayan ülkelerin diplomasisinin analizi: Abhazya örneği
Diplomacy of the state with limited recognition: the case of Abkhazia
  1. Tez No: 485372
  2. Yazar: ANZHELA PATARAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ONUR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Egemenlik, Uluslararası Tanınma, Sınırlı Tanınırlık, Diplomasi, Abhazya, Sovereignty, International Recognition, Limited Recognition, Diplomacy, Abkhazia
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sovyetler Birliği sonrası dönem, son yirmi beş yıl boyunca on beş bağımsız cumhuriyetin kuruluşuna tanık olmuştur.“Fiili olmayan devletler”,“devlet benzeri devletler”,“kısmen tanınan devletler”veya“sınırlı tanınan devletler”olarak adlandırılan daha birçok devletler/varlıklar şimdiye kadar bağımsızlığını kazanmaya çalışmışlardır. Uluslararası hukuk perspektifinden bakıldığında bu varlıklar uluslararası toplum için mevcut olmayıp uluslararası tanınmaya sahip değillerdir. Mevcut Uluslararası İlişkiler literatüründe, bu tarz ülke gruplarının varlıkları ve dış ilişkileri zayıf bir şekilde araştırılmış ya da ihmal edilmiştir. Literatürdeki bu boşluğa dikkat çeken bu tez, Abhazya'yı ampirik bir vaka olarak seçmiş ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünden ve Gürcistan'dan ayrılmasından sonra dış politikalarını nasıl yürüttüğünü incelemiştir. Bu çalışmanın temel hedefi; uluslararası tanınmanın kazanılmasının belirli dış siyasi gündemlerin şekillendirilmesinde ne kadar kilit bir rol oynadığını analiz etmektedir. Bunu yaparken bu çalışma sadece Abhazya'nın dış politikalarını şekillendiren dinamikleri değil, diğer sınırlı tanınmış devletlerin diplomasisine yönelik çalışmalara da bir kaynak oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The post-Soviet Union era has witnessed the establishment of fifteen independent republics for the last twenty-five years: Many more entities, either called“de-facto states”,“quasi states”,“partially recognized states”, or“states with limited recognition”have been hitherto trying to gain their independence. Although from the international law perspective these entities do not exist for the international community and they lack international recognition, their existence and external relations have been poorly researched and usually neglected in the academic literature. In addressing this lacuna in the literature, this paper chooses Abkhazia as an empirical case and seeks to examine how it carries out its foreign policies after the collapse of the Soviet Union and separation from Georgia. The paper also analyses the extent to which the pursuit of international recognition plays a key role in shaping certain foreign political agenda: In doing so, the paper not only demonstrates the dynamics shaping the foreign policies of Abkhazia but also fills the gap in the extant literature regarding diplomacy for states with limited recognition.