Yeni mezun mühendislerin sahip olduğu nitelik ve yeterliliklerin sanayi sektörünün ihtiyaçları temelinde incelenmesi (Eskişehir İlinde çalışan mezun mühendisler üzerine bir uygulama)
Analyze of quality and sufficiency that newly graduate engineers have based on requirements of industry sector (an application on graduated engineers who work in Eski̇şehi̇r)
  1. Tez No: 485378
  2. Yazar: EMRAH GÖKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA KAYGISIZ ERTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mühendislik Bilimleri, İşletme, Education and Training, Engineering Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nitelikli İnsan Gücü – Mühendis – Müfredat – Faktör Analizi – Karşılaştırma Analizleri, Qualified Work Force – Engineer – Curriculum – Factor Analysis – Comparative Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüz ekonomisi ve gelişim sürecindeki işletmeler; üretimde bilimsel yöntemlerin kullanılması, standartlaşma, tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve üretim çeşitliliğinin artmasının yanında, müşteri zevk ve tercihlerinde meydana gelen değişimlere bağlı olarak, teknolojilerini sürekli geliştirip yeni ürünler üretmeye zorlanmıştır. Bu durum ortaya çıkan ihtiyacın karşılanmasında önemli bir faktör olan nitelikli insan gücü kavramını gündeme getirmiş, nitelikli insan teminine yönelik talep artmıştır. Bu çalışmanın amacı; orta ve yüksek öğretim döneminde verilen eğitimleri mezun mühendislerin bakış açıları ile değerlendirmektir. Çalışmanın evrenini 2017 yılında, Eskişehir ilinde çalışan mühendisler oluşturmaktadır. Anketler basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle 142 mühendise uygulanabilmiştir. Anketin güvenilirlik oranı %83 olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ankete katılan mezun mühendislerin lisans döneminde aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimlerle piyasaya ilk çıktıklarında zorlandıkları; belirli bir süre diğer çalışanlardan ( ustabaşı, usta vb.) destek almak durumunda kaldıkları ve arzuladıkları pozisyonlarda çalışabilmek için ilave bir eğitim almaları gerektiğine inandıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern Economy and businesses which are in today's economic and improvement process have been forced to improve their technology and produce new products, depending on use of scientific method in manufecture, standardisation, change of consuption habits and rise of manufecture multiplicity including change of custumer pleasure and options. This situation has brought qualified person concept, which is an important factor in fulfilment of this need, to the agenda; as a result, the demand for qualified people has increased. The intent of this study is to evaluate the education given during the middle and upper education period with the perspective of graduated engineeers. The target population of this study is consist of engineers who work in Eskişehir in 2017. Quastionnaries could only be apllied to 142 engineers by simple random method. The reliability of the questionnarie was determined as %83. At the end of the study, it is detected that the graduated enginieers have dificulty in the work place with the given education during the period of upper education when they first begin any work. Additionaly, in a peroiod of time they were forced to get help from another workers (foreman, master etc.) and belive that they need additional education in order to work in the better position they desired.