Komorbiditesi olmayan DEHB tanısı alan ve 'DEHB+Sosyal Anksiyete Bozukluğu' olan iki grubun nöropsikolojik profillerinin karşılaştırılması
Comparison of neuropsychological findings of two groups with ADHD and 'ADHD + Social Anxiety' without comorbidities
  1. Tez No: 485465
  2. Yazar: BERÇİN KILIÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Sosyal Anksiyete Bozukluğu, Nöropsikolojik Bulgu, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Social Anxiety Disorder, Neuropsychological Findings
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Komorbiditesi Olmayan DEHB ve DEHB+SAB Tanılı İki Grubun Nöropsikolojik Bulgularının Karşılaştırılması Araştırmanın temel amacı, Komorbiditesi olmayan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite tanılı ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu + Sosyal Anksiyete Bozukluğu tanılı iki grubun nöropsikolojik bulgularının karşılaştırılmasıdır. 8-15 yaş aralığında DEHB ve DEHB+SAB tanısı alan iki grup çocuğa uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini NP İstanbul Beyin Hastanesi Çocuk Polikliniği'nde tedavi alan DEHB ve DEHB+SAB tanılı çocuklar oluşturmaktadır. Çalışmaya Katılan 25 DEHB ve 25 DEHB+SAB tanılı 50 çocuk bulunmaktadır. Araştırmaya istenilen tanı grubundaki çocukların ebeveynlerinin doldurdukları ölçeklerden alınan bilgiler ile desteklenmiştir. Ebeveynlerden Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği, Conner's Aile Değerlendirme Formu, Turgay DSM-IV Kökenli Yıkıcı Davranım Ölçeği ve Sosyodemografik Form uygulanmıştır. Çocuklara ise Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği ve 3 adet bilgisayara uyarlanmış nöropsikolojik test Dürtü Kontrolü Testinde Doğru Sayısı (Stroop Test), Çalışma Belleği Testinde KaçmaSayısı(Trailmaking Test) ,Sürekli Dikkat Testinde Kaçma Sayısı(CPT) uygulanmıştır. Çalışmamızda verilerin istatistiksel analizleri SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.24 sürümü ile gerçekleştirilmiştir. Komorbiditesi olmayan DEHB ve DEHB+SAB tanılı iki grubun çalışma belleği testinin doğru sayıları karşılaştırıldığında DEHB+SAB tanılı grubun DEHB li gruba göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete ölçeği toplam puanı ile Conner's Kaygı alt ölçek puanları arasında ise anlamlı pozitif yönlü bir ilişki saptanarak, Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeğinin puanı yüksek olanlarda Conner's Aile Değerlendirme Formundaki kaygı alt ölçeğinin puanında yüksekseldiği görülmüştür. DEHB+SAB tanılı grubun Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeğinden aldığı toplam puanlar ile Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Ölçeğinin aşırı koruyuculuk anne tutumu alt testi karşılaştırıldığında anlamlı pozitif yönlü ilişki görülürken aşırı koruyucu anne tutumu yükseldiğinde Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete toplam puanınında yüksek çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Comparison of neuropsychological findings of two groups with ADHD and ADHD + SAB without comorbidities. The main purpose of the study was to compare the neuropsychological findings of the two groups diagnosed with Attention Deficit and Hyperactivity without Comorbidities and Attention Deficit and Hyperactivity Disorder + Social Anxiety Disorder. Two groups of children were diagnosed with ADHD and ADHD + SAB in the age range of 8-15 years. The sample of the study consisted of children with ADHD and ADHD + SAB who were treated at NP Istanbul Brain Hospital Children's Policlinic. There are 25 children with ADHD and 25 ADHD + SAB participating in the study. It was supported by information from the scales that the parents of the children in the diagnostic group requested to investigate fill in. Family Life and Child Raising Attitudes Scale, Conner's Family Assessment Form, Turgay DSM-IV Disruptive Behavior Scale and Sociodemographic Form were applied from the parents. For the children, the Social Anxiety Scale for Children and the 3 neuropsychological tests adapted to the computer were used. The Stroop Test, the Trailmaking Test, and the Continuous Attention Test (CPT) were applied in the Impulse Control Test. Statistical analysis of the data in our study was performed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) v.24. When the correct numbers of the test scores of the two groups with no comorbid ADHD and ADHD + SAB were compared, it was found that the group with ADHD + SAB was significantly higher than the group with ADHD. A significant positive correlation was found between the Social Anxiety Scale for Children scale and Conner's anxiety subscale scores and it was found that the score of the Social Anxiety Scale for Children was higher in the score of the anxiety subscale in Conner's Family Assessment Form. There was a significant positive correlation between the total scores of the Social Anxiety Scale for Children of the ADHD + SAB group and the Child Safety and Mental Retardation subscale of the Family Life and Child Raising Scale, whereas when the protective parental attitude was elevated, the Social Anxiety Scale for Children showed a high score.