Evlilik süresine göre çiftlerde ilişki sorunlarının değerlendirilmesi
Evaluation of relationship problems of couples in terms of marriage duration
  1. Tez No: 485474
  2. Yazar: EZGİ SEFEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Evlilik Süresi, İlişki Sorunları, Evlilik Sorunları, Marriage, Marriage Harmony, Marriage Duration, Relationship Problems, Marriage Problems
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Evliliğin söz konusu olması noktasında günümüzde duygusal bir ilişki etkili olmaktadır. Bu ve benzeri duygular karşı cinse sahip iki kişinin birbirleriyle yakınlaşmasını sağlamakta ve evliliğe uzanan bir yol başlamaktadır. Diğer tarafta, evliliklerde yıllara bağlı olarak duygusal yoğunluklarının azaldığı ileri sürülebilir. Ayrıca bazı çiftlerde olumsuz duygular ortaya çıkabilmekte ve eşler kaçınılmaz olarak birbirlerine karşı“sıkılma”duygusu geliştirebilmektedirler. Bu araştırmada çiftlerde evlilik süresine bağlı sorunlar incelenmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde ikamet eden bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 100 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın hizmet ettiği amaç doğrultusunda bir anket formu hazırlanarak örneklem grubundaki katılımcılarla yüz yüze görüşülmüş ve çalışma hakkında bilgi verilmiştir. Onayları alınan kişilere anket formları elden dağıtılıp, iki haftalık süreden sonra anket formları yine elden toplanmıştır. Verilerin normallik testi yapılarak, SPSS (Statistical Package for Social Science) 23.0 paket programı kullanılmış ve Mann-Whitney, Kruskall Wallis analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Sonuçların yorumlanmasında ise 0.05 anlamlılık düzeyi temel alınmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin %44'ü kadın, %56'sı erkek katılımcılardan oluşup, evlilik uyum ölçeğinden aldıkları puanlara göre %35'i uyumsuz ve %65'i de uyumlu çift grubunda yer almıştır. Erkeklerin evlilik uyum puanları bayanlara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05).
Özet (Çeviri)
Emotional relationship is the main determiner of marriages in today`s world. Emotion starts advancement of two people from different sex groups to each other. Moreover, that process also starts marriage process. On the other hand, it can be claimed that emotional problems may arise for marriages related with years being passed together as a family. In other words, there may be an increase at emotional ties while the years are passing. Some undesired feelings may be seen and couples may get bored. At that study, problems related with marriage duration (in terms of couples) are evaluated. Population of the study is people living in İstanbul Province in Turkey. Sample is 100 participants. Taking aim of the study into account, a questionnaire form is prepared in order to meet participants face to face. Aim and process of the study is declared to the participants. Questionnaire forms are delivered to participants who admit to take part in the study. They had a period of two weeks for completing the survey. Test of normality is held. After that, SPSS (Statistical Package for Social Science) 23.0 was used and Mann-Whitney and Kruskall Wallis techniques were applied. 0.05 significance level was accepted during evaluating the results. 44 percent of the participants were female and 56 percent of the participants were male. According to the results of Marriage Harmony Scale, it was seen that 35 percent of the participants were not well adjusted and 65 percent of the participants were best-match. At the end of the study, it is seen that males have higher levels of harmony comparing with females (p0,05).