Kontrolsüz antidepresan kullanan hastaların, beck depresyon, BECK anksiyete, BECK umutsuzluk ölçekleri kullanılarak şimdiki durumları ve ilaç kullanım alışkanlıklarının araştırılması
A study on the current state and the habitual use of medications of the patients using uncontrolled antidepressants through BECK depression and BECK anxiety inventory and beck hopelessness scale
  1. Tez No: 485482
  2. Yazar: BARANSEL VARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Psikoloji, Public Health, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kontolsüz, antidepresan, ilaç, depresyon
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada amaçlanmış olan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de konu olmuş antidepresan kullanımının kontrolsüzlüğünün tespit edilmesidir. 2020 yılında yeti yitimi bakımından 2. sıraya yükseleceği tahmin edilen ruh sağlığı hastalıklarının 1. basamak hekimleri tarafından nasıl tedavi edildiğine dair veriler elde edilmeye çalışılmış ve bu yaklaşımın kontrolsüzlükteki rolü tespit edilmek istenmiştir. Araştırmanın örneklemi olarak; İstanbul ili Üsküdar bölgesinde görev yapan 150 aile hekiminden araştırmaya katılmaya gönüllü 30 doktora Aile hekimi/Pratisyen Depresyon ve Anksiyete Yaklaşım formu gönderilmiş ve bu aile hekimlerine kayıtlı altı aydan uzun süredir antidepresan kullanan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olmuş 56 hastadan 54'ü çalışmaya kabul edilmiştir. Araştırmanın sonucunda uzun dönemdir antidepresan kullanıyor olmalarına rağmen %31,5'inde ilaç kullanım endikasyonu olan orta ve yüksek düzeyde BDÖ (Beck Depresyon Ölçeği) skorlarının yanı sıra geriye kalanların ilaç kullanım endikasyonu olmamasına rağmen uzun dönemdir ilaç kullandıkları tespit edilmiştir. Bunun yanında %50'sine psikiyatri hekimleri tarafından ilaç başlanmış ve ilaç başlayan hekimlere ortalama üç yılda sadece bir veya iki defa gidildiği tespit edilmiştir.Araştırma sorularına göre ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında; kontrolsüzün tanımı yapılırken ortaya konan tanının standardizasyonu için nesnel ölçümlerin ve ölçeklerin bilinmesine rağmen kullanılmadığı. Aynı zamanda takiplerde de kullanılmadığı. Bunun yanı sıra altı ay içinde en az altı defa görüşme yapılması gereken bu kişilerin ortalama üç yıldan fazla süredir ilaç kullanmalarına rağmen, bir veya iki defa ilaç başlayan doktora kontrole gittikleri. Ölçek skorlarının yarısına yakınının da yüksek olması geri kalanların ilaç endikasyonu bulunmamasına rağmen ilaç kullanılıyor olması, kontrolsüz ilaç kullanımı tespiti olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the uncontrolled use of antidepressant medications, which has been an issue in the Parliament of Turkish Republic as well. Data regarding how mental health disorders, which are expected to have risen up to the second rank by 2020 in view of disabilities, are treated by the primary care physicians has been collected, and the role of this approach in the uncontrolled use has been aimed to be diagnosed. For the research paradigm, 30 voluntary medical doctors out of 150 working in the Üsküdar district in the province of Istanbul were sent the family/practicing physician depression and anxiety approach form, and 54 voluntary patients out of 56 who were registered to these family physicians as well as using antidepressant medications were accepted to take place in the study. As a result of the study, despite using antidepressants for a long time, 31.5% of the patients were diagnosed as having medium and high levels of Beck Depression Inventory (BDI) which is the indication for the use of medication whereas the rest of the patients were diagnosed to have been using medication for a long time even though they lacked the indication. Furthermore, 50% were prescribed medication by psychiatry physicians, and these physicians who prescribed the medication were observed to have been visited around once or twice in three years.Analysing the results based on the research questions, for the standardization of the diagnosis while defining the“uncontrolled”, the fact that the objective measurements and scales are not used despite the common knowledge of them, that they are not used for the follow-up as well, that the individuals who are to see the doctors for at least three times in six months have seen the doctors prescribing the medication once or twice even though they have been using it more than three years, and that almost half of them have a high scale while the rest have been using the medication despite a lack of indication have been observed as the diagnosis of the uncontrolled use of medication. Key Word: Uncontrolled, antidepressant, medication, depression,