Radyoterapi teknikerlerinin mesleki bilgi seviyesi ve çalışma koşulları ile depresyon arasındaki ilişki
Relationship between radiotherapy techniques and vocational level and working conditions and depression
- Tez No: 485494
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN OZAN TEKİN, YRD. DOÇ. DR. NURAN AKYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Radyoterapi, Radyoterapi Teknikeri, Mesleki Bilgi Gereksinimi, Çalışma Koşulları, Depresyon, Hospital, Radiotherapy, Radiotherapy Technician, Professional Information Requirement, Working Conditions, Depression
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde faaliyet gösteren 50 ve üstü yatak kapasitesine sahip hastaneler ile devlet ve vakıf olmak üzere Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Radyoterapi Programı bölümü son sınıf öğrencileri ile tanımlayıcı araştırma tipinde gerçekleştirildi. Bu araştırmada toplam 45 radyoterapi teknikerine ulaşılmıştır. Çalışmanın verilerinin toplanmasında; 21 sorudan oluşan depresyon düzeyini belirlemeye yönelik“Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)”, 27 soru ve 5 alt alandan (bedensel, ruhsal, sosyal, çevre ve ulusal alan) oluşan yaşam kalite düzeyini belirlemeye yönelik“Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF)”, içsel ve dışsal iş doyumu faktörlerini içeren, 1'den 5'e değişen 5'li likert tipi puanlamaya sahip 20 maddeden oluşan“Minnesota İş Doyumu Ölçeği”ve 2 bölüm toplam 45 sorudan oluşan radyoterapi teknikerlerin mesleki bilgi seviyesi ile demografik bilgi kısımlarını içeren“Radyoterapi Teknikeri Anket Formu”kullanılarak toplandı. Araştırmanın yürütülmesi için çalışmaya katılan bireylere araştırmanın amacı ile ilgili gerekli açıklama yapılmıştır. Veriler, bilgisayar ortamında SPSS 24.0 paket programı kullanılarak veri girişi ve analizleri yapılmıştır. Araştırmada basıklık ve çarpıklık değerleri, parametrik test teknikleri, korelasyon testi, regresyon testi, t testi ve ANOVA testi, Tukey ve Tamhane analizleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular, radyoterapi teknikerlerinin depresyon puanlarının düşük olması ile birlikte mesleki bilgi düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. Dikkat çeken bir diğer nokta ise radyoterapi teknikerlerinin çalıştığı yerde idari görevi olan teknikerler ile idari görevi olmayan teknikerlerin bedensel alan puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmasıdır. Sonuç olarak radyoterapi teknikerlerinde mesleki bilgi seviyesi arttıkça depresyon düzeyinin düştüğü ile çalıştıkları pozisyona göre gelecek kaygısı duyan teknikerlerle gelecek kaygısı duymayan teknikerlerin bedensel alan ve ruhsal alan puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The sample of the study was carried out in the descriptive research type with the patients with 50 bed capacity or more and the Radiotherapy Program Department of Health Services Vocational School, including the state and the foundation, operating in İstanbul province. A total of 45 radiotherapy technicians were reached in this study. In the gathering of the employee's data; The“Beck Depression Scale (BDI)”to determine the level of depression consisting of 21 questions, the“World Health Organization Quality of Life Scale Short Form (BDI)”to determine the level of quality of life composed of 27 questions and 5 subdivisions (physical, psychological, social, WHOQOL-BREF),“Minnesota Job Satisfaction Scale”consisting of 20 items with 5 likert type scales ranging from 1 to 5, including internal and external job satisfaction factors, and radiotherapy technicians consisting of 45 questions in 2 sections with professional knowledge level was collected using the“Radiotherapy Technician Questionnaire”which contains demographic information parts. For the conduct of the research, necessary explanations have been made regarding the purpose of the research for the individuals participating in the study. Data were entered and analyzed using SPSS 24.0 package program in computer environment. The values of kurtosis and skewness in the study were analyzed using parametric test techniques, correlation test, regression test, t test and ANOVA test, Tukey and Tamhane analyzes. Findings show that radiotherapy technicians have low levels of professional knowledge with low depression scores. Another remarkable point is that there is a statistically significant difference between the physical field scores of the technicians who are the administrative duties of the radiotherapy technicians and the technicians who are not in the administrative duties. As a result, as the level of professional knowledge in radiotherapy technicians increased, the level of depression decreased, indicating that there was a statistically significant difference between the technicians who heard the future anxiety according to their positions and the physical and mental field scores of the technicians who did not hear future anxiety.