Madde bağımlısı kişilerin bağlanma stilleri ve mizaç özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between addiction styles and temperament characteristics of substance dependent subjects
- Tez No: 485493
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Bağlanma Stilleri, Mizaç, Substance Addiction, Attachment Styles, Temperament
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Son yıllarda madde kullanımının artmasıyla bu konu ile ilgili araştırmalar hız kazanmıştır. Madde kullanımının artmasıyla, madde kullanımına ya da madde bağımlılığına yatkınlık yaratan faktörlerin belirlenmesi büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmanın hazırlanma amacı madde bağımlısı bireylerde bağlanma stilleri ve mizaç özellikleri arasındaki ilişkiyi belirleyebilmektir. Hastalarda hangi bağlanma ve mizaç özelliklerinin geliştiği ve bağlanma stilleri ile mizaç özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Buna göre araştırmanın örneklemi NP İstanbul Beyin Hastanesi ve Van Eğitim Araştırma Hastanelerinin AMATEM Kliniklerinde yatarak tedavi görmekte olan 60 gönüllü erkek hastadan oluşmaktadır. Çalışmada Sosyo-demografik Bilgi Formu, YİYE II, Temps-A mizaç ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kaçıngan bağlanma ve güvenli bağlanma puanları ile mizaç puanları arasında bir ilişki gözlemlenmezken; kaygılı bağlanma ile depresif, siklotimik, irritabl ve anksiyöz mizaç puanları arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki gözlemlenmiştir. Ayrıca gönüllü olarak katılan hastaların çoğunun güvenli bağlanma geliştirmiş oldukları ve irritabl mizacın daha çok görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The sample of the study consisted of 60 voluntary male patients who are receiving inpatient treatment at the AMATEM Clinics of NP Istanbul Neuropsychiatry Hospital and Van Education Research Hospital. Socio-demographic Information Form, WBS II, Temps-A temperament scale was used in the study.Research on the increased use of drugs has gained momentum in recent years. Because of the increased use of drugs, the identification of factors predisposing to substance use or drug addiction has gained great importance. The aim of this study is to determine the relationship between addictive styles and temperament traits in substance addicted individuals. The purpose of this research is also to examine the relationship between attachment styles and temperament traits. In addition, it aims to investigate which attachment and temperament characteristics develop in patients. According to the obtained results, there was no relationship between avoidant dependence and safe dependence scores and temperament scores; There was a positive positive correlation between anxious addiction and depressive, cyclothymic, irritable, and anxious temperament scores. It was also determined that most of the volunteer patients developed safe dependence and that more irritable mizac walas seen.