Üniversite öğrencilerinde evlilik tutumu ile karar verme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between marriage attitudes and decision making strategies in university students
  1. Tez No: 485519
  2. Yazar: BÜŞRA ÜSKÜP KOCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik, evlilik tutumu, karar verme, karar verme stratejileri, üniversite öğrencileri, marriage, marriage attitude, decision making, decision making strategies, university students
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin evlilik tutumları ile karar verme stratejileri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Buradan elde edilecek veriler ışığında önerilerde bulunularak bireylerin farkındalık kazanmaları, evlilik ve karar verme süreçlerinin önemi konusunda görüşler sunulması hedeflenmiştir. Havighurst'ün gelişim görevleri yaklaşımına göre genç yetişkinlik evresine denk gelen üniversite öğrencilerinin evlilik ve aile hayatına hazırlanma, eş seçimi yapma gibi görevleri yerine getirmeleri beklenmektedir. Yapılan araştırmalar evlilik kurumunu başlatmak için karar verme süreçlerinin önemli olduğunu göstermektedir. Bununla beraber bireyler yaşantılarında karşılaştıkları problem durumlarında farklı karar verme stratejileri benimsemektedirler. Buradan hareketle araştırmada bireylerin benimsedikleri karar verme stratejilerinin evlilik tutumu ile ilişkisinin ortaya konması eksik bilgileri tamamlamaya yönelik çalışmalarda kullanılabilecek veriler ve öneriler sunulması açısından önem arz etmektedir. Hipotezler, üniversite öğrencilerinin evlilik tutumu ile karar verme stratejileri ve alt boyutları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, belirlenen sosyodemografik özelliklerin evlilik tutumlarını anlamlı biçimde etkilediği ve belirlenen sosyodemografik özelliklerin karar verme stratejilerini anlamlı biçimde etkilediği yönünde kurulmuştur. Araştırma analizine 2017-2018 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan altı üniversitenin farklı fakülte ve bölümlerinde öğrenim gören rastgele seçilen 100 öğrenci alınmıştır. Araştırmada İnönü Evlilik Tutum Ölçeği ve Karar Stratejileri Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen verilerin istatistiksel analizini yapmak için SPSS programının 21.0 versiyonu kullanılmıştır. Evlilik Tutum Ölçeği (Toplam Puan) ile Mantıklı ve İçtepisel Karar Strateji Puanı arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı olmayan bir ilişki belirlenmiştir (p>,05). Evlilik Tutum Ölçeği (Toplam Puan) Bağımlı Karar ve Kararsızlık Strateji Puanı arasında negatif yönde anlamlı olmayan bir ilişki belirlenmiştir (p>0,05). Bu bulgular ışığında veriler tartışılıp yorumlanarak bundan sonra yapılacak araştırmalara faydalı olabilecek önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the relationship between marital attitudes of university students and decision making strategies. It is aimed to make the suggestions in the light of the data obtained from this, to raise awareness of the individuals and to give opinions about the importance of marriage and decision making processes. According to Havighurst's developmental duties approach, university students who are young adolescents are expected to fulfill their duties, such as preparing for marriage and family life, choosing a spouse. Research shows that decision-making processes for starting a marriage institution are important. Nevertheless, individuals are adopting different decision-making strategies in the situations they encounter in their lives. From this point of view, it is important for the research to reveal the relation of the decision strategies of the individuals with the marriage attitude of the individuals and to present the data and suggestions that can be used in the studies to complete the missing information. Hypothesis was established that there was a positive relationship between the marital attitude of university students and decision making strategies and sub dimensions, that the determined sociodemographic characteristics significantly affected the marital attitudes and the determined sociodemographic characteristics significantly affected the decision making strategies. In the research analysis, 100 randomly selected students attending to different faculties and departments of six universities in İstanbul province were included in the 2017-2018 academic year. İnonu Marriage Attitude Scale and Decision Strategies Scale were used in the research. Version 21.0 of the SPSS program was used to make a statistical analysis of the data obtained from the scales. A marginal attitude scale (Total score) and a Logical and Categorical Decision Strategy score were found to have a low level of insignificant relation (p>, 05). Marital Attitude Scale (Total Score) There was a significant negative correlation between Dependent Decision and Indecision Strategy Score (p>0.05). These findings are discussed and interpreted, and suggestions for future research can be useful.