Madde kullanan bireylerde sosyal anksiyete bozukluğu görülme yaygınlığının araştırılması
Investigation of the prevalence of substance use in individuals with social anxiety disorder
- Tez No: 485530
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA BARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sosyal anksiyete bozukluğu, madde bağımlılığı, motivasyon, social anxiety disorder, substance abuse, motivation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma2017 yılında NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde madde bağımlılığı tanısı alan 100 erkek bireye uygulanmıştır. Sosyal anksiyete bozukluğu yaygınlığı ve bu kişileri alkol ve uyuşturucu maddelere yönelten motivasyonlar araştırılmıştır.Yapılan çalışma gönüllülük esas alınarak sürdürülmüştür. Araştırma örneklemine araştırmacı tarafından hazırlanan Madde Kullanım Formu ve Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeği uygulanmıştır.Kişilerin kaygı ve kaçınma durumları maddeye başlama yaşı,kullanılan maddeler, ve demografik bilgilere göre incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sosyal anksiyete bozukluğu ile madde bağımlılığı arasında anlamlı bir bağ bulunamamıştır.Kişileri madde kullanmaya yönelten motivasyonlar 'rahatlama' ve 'daha mutlu olmak' olarak bulunmuştur.Maddeye ilk başlama yaşı '18 ve sonrası' olarak bulunmuştur. Bu çalışma madde bağımlılığı ile sosyal anksiyete bozukluğunu farklı değişkenler devreye sokulmadan incelemiştir ve madde kullanımına yönelten motivasyonları bulması amacıyla yeni yapılacak araştırmalara yardımcı olacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, NP İstanbul Hospital of Brain 2017 male brain at every 100 individuals who are diagnosed with substance abuse was applied. Social anxiety disorder and these people investigated the motivations that led to the prevalence of alcohol and drugs. The study was carried on a voluntary basis. The research sample Liebowitz social anxiety scale prepared by researcher was applied in the Form of and Substance Use. Individuals anxiety and avoidance conditions ;drug-age,dulling substances used, and demographic information were analyzed. . According to the research results, a significant link has been found between social anxiety disorder and substance abuse. The motivations that led people to use substances for 'relaxation' and was found' to be happier'the first drugs 'after age 18' was found. This study examined social anxiety disorder and substance abuse the different variables without being activated and that led to drug abuse motivations for new research in order to find supportive.