Bağımlı hastalarda çocukluk çağı travmalarının alkol ve madde kullanımına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of childhood trauma in aids with alcohol and substance
  1. Tez No: 485529
  2. Yazar: HAZAL AKŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Çağı Travma, Alkol Bağımlılığı, Madde Kullanımı, Childhood Trauma, Alcohol Dependence, Substance Use
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Psikoloji literatürüne bakıldığında, son dönemde klinik psikoloji alanında çocukluk travmalarının bireyler üzerindeki etkilerini ve kişilerin psikolojik gidişatlarında yol açtığı sonuçları incelediğini görmekteyiz. Çocukluk dönemlerinde maruz kalınan travmatik durumlar, bireylerin yetişkinlik dönemlerinde, yetersiz hissetmesi, sosyal çevreleri tarafından dışlanmaları, sosyal ilişkilerde çekinme – içe kapanma yaşamaları ve birçok psikolojik bozukluğa yakalanmalarına ortam hazırlamaktadırlar. Bu değerlendirme üzerinden bakıldığında, çocukluk döneminde maruz kalınan travmatik olaylar, bireylerin yetişkinlik dönemlerinde hem sosyal hem de iç dünya yaşamalarına yıkıcı ve zarar verici bir etkisinin olduğu görülmektedir. Klinik psikoloji alanı üzerinden çocukluk dönemlerinde yaşanan travmalara bakıldığında ise, bu durumun yetişkinlikteki belli başlı patolojik durumlara ortam ve zemin hazırladığı düşünülmektedir. Çocukluk döneminde travmatik bir olaya maruz kalan bir bireyde, kaygı, duygudurum ya da madde kullanımı tabanlı patolojik bir rahatsızlığın gelişebildiği düşünülmektedir. Bu varsayımın ölçümlenmesi ve değerlendirilmesi için ise, bu çalışma çerçevesinde madde bağımlılığı tanısı almış yatan hastaların, çocukluk dönemi travmaları açısından değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, bağımlı olan hastalardaki çocukluk çağı travmalarının alkol ve madde kullanımına etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Araştırmaya 50 sağlıklı, 60 alkol ve/veya madde bağımlılığı tanısı almış olan toplamda 110 kişi katılım göstermiştir. Katılımcılar, Madde Kullanımı Tarama, Çocukluk Çağı Travmaları ve Michigan Alkol Tarama ölçeklerini cevaplamış, elde edilen bulgular ise Mann Whitney U, Spearman Korelasyonu, Kruskal-Wallis H analizleri üzerinden ölçümlenmiş ve çalışmanın amacına sadık kalınarak belirtilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, sağlıklı olan ve madde bağımlılığı tanısı almış bireylerin çocukluk çağı ruhsal travma ölçeğinden alınan puanlara göre travma şiddetinde anlamlı bir fark görülmemiş olup, madde bağımlılığı tanısı alan bireylerin bağımlılık şiddetleri azaldıkça travma şiddetlerinin arttığı, aralarında negatif yönde zayıf bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, eğitim düzeyi, çocukluğun geçirildiği yer, ailenin çocukluktaki yapısı ve yetiştirilme biçiminin yaşama katkısı ve psikiyatrik tanılı bir rahatsızlığa sahip olmak gibi sosyo-demografik değişkenlerin Çocukluk Çağı Travma Ölçeği üzerinden gruplar arasında anlamlı bir farka yol açtığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In psychology literature, it is observed that the effects of childhood trauma in the field of clinical psychology have examined the effects on the individuals and the results of the psychological progress of the persons in recent years. Traumatic situations that are exposed during childhood are setting the stage for individuals to feel insufficient during adulthood, to be excluded by the social circles, to feel frustrated in social relationships and to experience many psychological disorders. From this evaluation, it can be seen that the traumatic events that are experienced during childhood are the destructive and harmful effects of individuals on both social and internal world life during adulthood. When we look at trauma in childhood through the field of clinical psychology, it is thought that this situation prepares the environment and ground for the main pathological conditions in adulthood. In an individual who is exposed to a traumatic event in childhood, it is thought that the condition of anxiety, mood, or substance use-based pathological condition is extremely natural. For the measurement and evaluation of this hypothesis, the evaluation of the patients who were diagnosed with substance dependence in terms of childhood traumas was carried out. The main purpose of this study is to examine and evaluate the predictive effects of alcohol and substance abuse on childhood trauma in alcohol dependent patients. A total of 110 people participated in the survey, of which 50 were healthy and 60 were diagnosed with substance/alcohol dependence. Participants responded to the Substance Use Screening, Childhood Trauma and Michigan Alcohol Screening scales, and the findings were measured through Mann Whitney U Test, Spearman Correlation, Kruskal-Wallis H analyzes, and were faithful to the purpose of the study. According to the results of the study, theres is no significant differences were found in the levels of childhood mental trauma of individuals who were healthy and who were diagnosed with substance dependence. It was determined that individuals who received substance dependence had lower levels of childhood trauma, when the severity of substance dependence increase, the childhood trauma rate decreases. It was found that there is a negative correlation between them. Finally, it has been found that socio-demographic data such as the place of childhood, and the family environment that is grown, psychiatric disorders, family type and educational level lead to a significant difference among the groups over the Childhood Trauma Scale.