Sigara içen ve içmeyen Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin yetişkin seperasyon (ayrılık) anksiyeteleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between adult students of smoking and insufficient Üsküdar University students on adult seperation (separation)
- Tez No: 485534
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sigara Kullanımı, Üniversite Öğrencisi, Yetişkin Seperasyon Anksiyetesi, Smoking, University Student, Adult Separation Anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yetişkin seperasyon anksiyetesi ise, bireyin gerçek ya da bir algılamaya ilişkin ayrılma yaşaması ile beraber ortaya çıkan bir unsur olduğunu belirtmektedir. Ayrılık anksiyetesinin genel olarak çocuklarda görülen bir durum gibi değerlendirilmesi sonucunda, yapılan çalışmaların yetişkinlik dönemine özgü olanlarda da meydana gelen bir unsur olması, bu duruma yönelik çalışmalara eğilim gösterilmesine etki etmiştir. Buna göre anksiyeteye etki eden temel faktörler bu bağlamda irdelenmiş olmaktadır. Buna dayalı olarak araştırma kapsamında Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin sigara kullanmaya olan yönelimleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgularda, kadınların ayrılık anksiyetesi düzeylerinin erkeklere kıyasla yüksek olduğu, 18-25 yaş arası kişilerin ayrılık anksiyetesi düzeylerinin 26 yaş ve üzeri kişilere kıyasla yüksek olduğu, lisans mezunu kişilerin ayrılık anksiyetesi düzeylerinin diğer kişilere kıyaslave sigara kullanan kişilerin ayrılık anksiyetesi düzeylerinin kullanmayan kişilere kıyasla yüksek olduğu, herhangi bir işte çalışmayan kişilerin ayrılık anksiyetesi düzeylerinin çalışan kişilere kıyasla yüksek olduğu, sigara kullanmayan kişilerin ayrılık anksiyetesi düzeylerinin diğer kişilere kıyasla düşük olduğu, sigara içen kadınların ayrılık anksiyetesi düzeylerinin erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu, sigara içen 18-25 yaş arası kişilerin ayrılık anksiyetesi düzeylerinin 26 yaş ve üzeri kişilere kıyasla yüksek olduğu, sigara içen ve herhangi bir işte çalışmayan kişilerin ayrılık anksiyetesi düzeylerinin çalışan kişilere kıyasla yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu durumlar, sigara kullanımı ile anksiyete arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Adult seperation anxiety indicates that the individual is an element that emerges with the real or perception of separation. As separation anxiety is generally regarded as a phenomenon seen in children, the fact that the studies carried out are also a factor in the adult-specific ones has influenced the tendency to work towards this situation. Accordingly, the main factors affecting anxiety are examined in this context. Based on this research, Üsküdar University students were tried to evaluate their tendency towards smoking. The findings showed that the levels of separation anxiety were higher in women compared to men, the levels of separation anxiety in 18-25 year olds were higher than those in people aged 26 years and over, the level of separation anxiety levels of undergraduates compared to those of other people, and the level of separation anxiety levels of smokers the level of separation anxiety was higher in non- working persons compared to the other persons, the level of separation anxiety was lower in non-working persons than in the other persons, the level of separation anxiety in smokers was higher than that in men, the levels of anxiety were higher than those of people aged 26 years or older, the levels of separation anxiety of smokers and those who did not work at all were higher than those who were interviewed. These situations indicate that there is a meaningful relationship between smoking and anxiety.