Depresyon tedavisinde metakognisyon eğitimi grup terapisinin (D-MKT) Türk Kültüründeki etkinliği
The role of metakognition training group theraphy for the treatment of depression in Turkish Culture
  1. Tez No: 485535
  2. Yazar: KAMBER OKYAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Metakognisyon, Terapi, Ruminasyon, Biliş, D-MKT, Depression, Metacognition, Therapy, Rumination, Cognition, D-MCT
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada depresyon hastalığı tedavisinde metakognisyon eğitimi grup terapisinin Türkiye'deki tedavi edici etkinliğini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla Np İstanbul Beyin Hastanesinde yatarak tedavi görmekte olan 60 hasta (n= 25 erkek n=35 kadın) ile yürütülen çalışmada 30 hastaya D-MKT uygulanmış, 30 hasta da kontrol grubu olarak ele alınmıştır. Araştırmanın verileri, Sosyodemografik Veri Formu, Beck Depresyon Envanteri, Üstbiliş Ölçeği, Rumi-Olumlu Ölçeği, Rumi-Olumsuz Ölçeği, Ruminatif Tepkiler Ölçeği ve Özyeterlilik Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen ile yürütülen yarı deneysel nitelikteki çalışmamızdaki istatistiksel değerlendirmeler SPSS For Windows 24.00 paket programı ile yapılmıştır. D-MKT tedavi ve kontrol grupları arasındaki ön test ölçüm farklılıklarını belirlemek için Mann Whitney U testi kullanılmış olup, Cohen's d ve Eta kare yöntemleriyle bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etki büyüklüğü değerleri incelenmiştir. Kovaryans analizi (ANCOVA) ile ön test ve son test puanlarına bağlı olarak D-MKT tedavi ve kontrol grubunun son test ölçümleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı test edilmiştir. İlişkili örneklem tek yönlü varyans analizi ile ön ve son test ölçümler arasındaki farklılıklar incelenmiştir. İlişkili örneklem iki yönlü varyans analizi ile D-MKT tedavi ve kontrol grupları arasındaki ön test ve son test ölçümler arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Bağımsız örneklem iki yönlü varyans analizi ile ön test ölçümlerine bağlı olarak D-MKT tedavi ve kontrol grubundaki hastaların demografik değişkenlere göre farklılıkları incelenmiştir. D-MKT tedavi ve kontrol grubu karşılaştırılması itibariyle Beck Depresyon Ölçeği ve Üstbiliş Ölçekleri üzerinde anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Rumi-Olumlu Ölçeği, Rumi-Olumsuz Ölçeği, Ruminatif Tepkiler Ölçeği ve Özyeterlilik Ölçeği verileri itibariyle D-MKT tedavi grubunun kontrol grubuna göre anlamlı ve kuvvetli biçimde tedavi edici nitelikte farklılık ortaya koyduğu saptanmıştır. D-MKT'nin depresyondaki bilişsel belirtiler üzerinde tedavi edici nitelikte oldukça etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the curative mechanism of metakognition group theraphy for the depression treatment in Turkey. For this purpose, in the study conducting with 60 in-patients (n=25 men n=35 women) who are in NP Istanbul Brain Hospital, D-MCT was carried out to 30 patients, the other 30 patients were dealt with as a control group. The data of the reserach were obtained via Sociodemographic Data Form, Back Depression Scale, Metacognition Scale, Scale of Rumi Positive Experience, Scale of Rumi Negative Experience, Ruminative Responses Scale and Self-Efficacy Scale. Statistical evaluations in our quasi-experimental study, which are conducted by experimental design including preliminary test – proof positive control group were carried out by SPSS for Windows 24.00 package. To determine preliminary test differences between the D-MCT treatment and control group, Mann Whitney U test was used besides, the influence quality values of independent variables on dependent variable were examined via Cohen's d Eta Squared methods. Via analysis of covariance (ANCOVA), depending on preliminary test and proof positive points, whether there are any differences in proof positive measurements of D-MCT treatment and control group or not were determined. By the related sample one-way analysis of variance the differences betweeen the preliminary test and proof positive measurements were examined. Via the related sample two-way analysis of variance, the differences between the preliminary test and proof positive measurements of D-MCT treatments and control group were viewed. By the independent sample two-way analysis of variance and the differences accordingly demographic variables of patients in D-MCT treatment and control groups were examined depending on preliminary test measurements. By the comparison of D-MCT treatment and control group a significant difference could not be determined between the Beck Depression Scale and Metacognition Scales. Via the data of Scale of Rumi Positive Experience, Scale of Rumi Negative Experience, Ruminative Responses Scale and Self-Efficacy Scales, it was appointed that D-MCT treatment group revealed a significant and strong difference in terms of curative featureconsidering the control group It was determined that D-MCT has very efficient curative characteristics on cognitive symptoms during depression.