Kendine zarar verme davranışı olan ve olmayan major depresif bozukluk tanılı ergenlerin duygu düzenleme stratejileri ve metakognisyonları : Sağlıklı ergenlerle karşılaştırmalı bir çalışma
Emotional regulation strategies and metacognitions in adolescents with and without self-harming behavior diagnosed with major depressive disorder: A comparative study with healthy adolescents
- Tez No: 911061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN CEVHER BİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kendine zarar verme davranışı, depresif bozukluk, metakognisyon, duygu düzenleme stratejileri, Non-suicidal self-injury, Major depressive disorder, Metacognition, Emotional regulation strategies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Kendine zarar verme davranışı (KZVD) ergenlik döneminde giderek artmakta olan önemli bir davranışsal sorundur. Bu araştırmada bu davranışı gösteren ve göstermeyen Major Depresif Bozukluğu (MDB) olan ergenlerde sağlıklı yaşıtlarına göre duygu düzenleme stratejilerinin ve metakognisyonlarının değerlendirilerek, MDB ve KZVD etyolojisindeki yerinin tanımlanması amaçlanmıştır. İkincil olarak duygu düzenleme stratejilerinin metakognisyonla ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya 12-17 yaş arası MDB tanılı KZVD olan 39 hasta ile MDB tanılı , KZVD olmayan 41 hasta ve benzer yaş aralığındaki 44 sağlıklı kontrol grubu alınmıştır. Araştırmanın olgu örnekleminde , ruhsal değerlendirme görüşmesi yapılmış, DSM-V tanı kriterlerine göre MDB tanısı konulmuş, eş zamanlı olarak Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği(CDI) kullanılarak tanı güçlendirilmiş ve hastalık şiddeti belirlenmiştir. Sağlıklı kontroller ve olgu örneklemine ÇDŞG-ŞY-T uygulanarak psikopatoloji varlığı ve/veya komorbid psikiyatrik hastalıklar değerlendirilmiştir. Tüm örneklem grubuna Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği (EİDDÖ) ve Üstbiliş Ölçeği Çocuk ve Ergen Formu (ÜBÖ-ÇE) , ek olarak KZVD tanımlayan gençlere Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri(KZVDDE) doldurtulmuştur. Bulgular: Çalışmamızda gruplar arası yaş ortalamaları benzer iken MDB olgu gruplarında kız cinsiyetin kontrol grubuna göre anlamlı olarak fazla olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda olgu gruplarında(KZVD+/- MDB tanılı ergenler ) sağlıklı kontrollere göre ortalama EİDDÖ dışsal işlevsel olmayan, içsel işlevsel olmayan ve ÜBÖ-ÇE total skoru ÜBÖ-ÇE olumsuz üst endişeler ve batıl inançlar ceza sorumlukları alt-skorları anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Korelasyon analizlerinde olgu gruplarında (KZVD+ ve KZVD- depresif grup) EİDDÖ ve ÜBÖ-ÇE total / alt-skorları açısından EİDDÖ içsel işlevsel olmayan skoru ile ÜBÖ-ÇE toplam ve tüm alt-skorları arasında pozitif yönde istatistiksel korelasyon saptanmıştır. Aynı zamanda ÜBÖ-ÇE olumsuz üst endişeler ve batıl inançlar ceza sorumlulukları skorları ile EİDDÖ tüm alt-skorları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon ilişkisi saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız bildiğimiz kadarıyla KZVD' na eşlik eden komorbiditenin sabit tutularak metakognisyon ve duygu düzenleme stratejilerinin birlikte ele alındığı ilk çalışma olması nedeniyle alanyazına katkı yaptığı düşünülmektedir. Duygu düzenleme stratejileri ve metakognisyonların MDB ilişkileri daha belirginken, KZVD üzerine etkisine dair kısmı veri sağlanabilmiştir. Mevcut çalışmamız depresif bozukluk ve KZVD patolojisinde işlevsel olan duygudüzenleme stratejilerinin kullanımının artırılabilmesi için duygu düzenleme stratejilerinin geliştirecek destekleyici görüşme ve psikoterapilerin yanında, metakognitif terapilerin de kullanımının bu patolojilerin tedavisinde etkili olacağı düşünülmüştür. Çalışmamızın bulgularının genellenebilmesi için daha büyük örneklem gruplarında ve boyutsal çalışmaların yapılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-suicidal self-injury (NSSI) is increasingly recognized as a significant behavioral concern during adolescence. The present study aims to critically evaluate emotional regulation strategies and metacognitive beliefs in adolescents diagnosed with Major Depressive Disorder (MDD), distinguishing between those exhibiting NSSI and those who do not, in comparison to their healthy peers. Additionally, the study seeks to elucidate the relationship between emotional regulation strategies and metacognition. Method: The sample comprised 39 patients aged 12-17 diagnosed with MDD and exhibiting NSSI, 41 patients diagnosed with MDD without NSSI, and 44 healthy control subjects matched by age. A comprehensive psychiatric evaluation was conducted for the clinical sample, with MDD diagnoses established according to DSM-5 criteria. The Children's Depression Inventory (CDI) was utilized to corroborate the diagnosis and assess the severity of depressive symptoms. The Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia (KD-SADS) was administered to both the healthy control group and the clinical sample to evaluate the presence of psychopathology and/or comorbid psychiatric disorders. All participants completed the The Regulation of Emotions Questionnaire(REQ) and the Metacognition Questionnaire for Children and Adolescents (MCQ-C) Additionally, adolescents identified as exhibiting NSSI completed the Inventory of Statements About Selfinjury (ISAS) Findings: While the groups demonstrated comparable mean ages, a notable disparity was observed in gender distribution, with a significantly higher prevalence of females in the MDD clinical group compared to the control group. Cross-group comparisons revealed that the clinical participants (both NSSI+ and NSSI- adolescents with MDD) exhibited higher mean scores for external dysfunctional and internal dysfunctional emotional regulation strategies, as well as total scores for the MCQ-C, when contrasted with healthy controls. Additionally, these clinical groups demonstrated significantly elevated scores on subscales measuring negative higher-order worries and delusional responsibilities. A statistically significant positive correlation was identified between the internal dysfunctional scores on the REQ and all total and sub-scores of the MCQ-C within both clinical groups (NSSI+ and NSSI-). Furthermore, correlations were affirmed between the MCQ-C's negative higher-order worries and delusional responsibilities and all sub-scores of the REQ. Conclusion:Our study is considered to contribute to the existing literature as the first study to simultaneously address metacognition and emotional regulation strategies while controlling for comorbidity associated with Non-Suicidal Self-Injury (NSSI). While the relationships between emotional regulation strategies and metacognitions are more pronounced in Major Depressive Disorder (MDD), limited data have been provided regarding their impact on NSSI. Our current study suggests that enhancing the use of functional emotional regulation strategies in depressive disorders and NSSI pathologies may be achieved through supportive counseling and psychotherapy, along with the application of metacognitive therapies. It is deemed important to conduct further research with larger sample sizes and dimensional approaches to enhance the generalizability of our findings.