Duygusal yeme ile çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişki
The relationship between emotional eating and childhood traumas
- Tez No: 485556
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, travma, çocukluk çağı travmaları, istismar, emotional eating, trauma, childhood traumas, abuse
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı duygusal yeme ile çocukluk çağı travmalarının arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmaya 108'i kadın 80'i erkekten oluşan toplamda 186 kişi katılmıştır. Katılımcılar Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ), Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ) ve Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ) ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan kişilerin çocukluk çağı travmaları ortalama puanının sonucuna göre duygusal istismar, duygusal ihmal ve çocukluk çağı travmalara maruz kalmadığı; fiziksel istismar, fiziksel ihmal ve cinsel istismara maruz kaldıkları söylenebilir. Aynı zamanda çocukluk çağı travmaları ile yeme farkındalığı arasında da anlamlı bir ilişki elde edilememiştir. Duygusal yeme ile çocukluk çağı travmaları alt tipleri karşılaştırıldığında ise duygusal istismara maruz kalan kişiler de duygusal yeme davranışı olduğu, diğer alt tipleri ile arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak çocukluk çağında duygusal istismara maruz kalan kişilerde erişkin dönemde duygusal yeme davranışının görülebileceği, diğer çocukluk çağı travmalarıyla problemli yeme davranışları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the connection between emotional eating and childhood traumas. Consisting of 106 women and 80 men, 186 people participated in the research. The participants were evaluated by Childhood Traumas Scale (CTS), Awareness of Eating Scale (AES) and Emotional Eating Scale (EES). According to the childhood traumas average score result of the participants, it can be estimated that they were not exposed to emotional abuse, emotional neglect and childhood traumas; but they were exposed to physical abuse, physical neglect and sexual abuse. In addition, no meaningful relationship between childhood traumas and awareness of eating was obtained. When emotional eating and childhood traumas' subtypes were compared, it was determined that the people who experienced emotional abuse have emotional eating behaviour; but there is no significant correlation between other subtypes. As a consequence, it is obtained that the people who were exposed to emotional abuse in their childhood are likely to have emotional eating behaviour in their adulthood; whereas there is no meaningful relationship between eating disorders and other childhood traumas.