Vocational and technical anatolian high school teachers' and students' perceptions of the effectiveness of English curriculum: A sample of Osmaniye Province
Mesleki ve teknik anadolu lisesi öğretmen ve öğrencilerinin İngilizce öğretim programının etkililiğine ilişkin algıları: Osmaniye ili örneği
  1. Tez No: 485591
  2. Yazar: EMRAH ŞAVRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İngilizce Öğretim Programı, Öğrenci Algıları, Öğretmen Algıları, Vocational and Technical Anatolian High School, English Curriculum, Students' Perceptions, Teachers' Perceptions
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12'nci sınıf öğrencileri ve bu sınıflarda eğitim vermekte olan İngilizce öğretmenlerinin mevcut İngilizce öğretim programının etkililiğine ilişkin algılarını belirlemek amacıyla, karma araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Veriler, Osmaniye ili il merkezinde bulunan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 12'nci sınıf öğrencileri ve bu öğrencilere eğitim vermekte olan İngilizce öğretmenlerinden 2015-2016 öğretim yılının ikinci döneminde toplanmıştır. Öğrenci algılarını belirlemek amacıyla, araştırmacı tarafından, üniversitelerin eğitim fakültelerinde görev yapmakta olan üç farklı akademisyenden görüş alınarak, 20 maddelik 5'li Likert formatında Öğrenci Algıları Anketi geliştirilmiş ve ilk önce 47 öğrenciyi kapsayan bir pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulamadan elde edilen veriler ve sonuçlar doğrultusunda gerekli görülen değişiklikler yapıldıktan sonra, Öğrenci Algıları Anketi 186 öğrenciye uygulanmıştır. Anket sonuçlarının geçerliliğini ve güvenilirliğini arttırmak amacıyla, araştırmacı tarafından, yine farklı üniversitelerin eğitim fakültelerinde görev yapmakta olan üç farklı akademisyenden görüş alınarak, anket sorularına paralel odak grup görüşmesi soruları hazırlanmıştır. Dört ana sorusu ve toplamda 12 alt sorusu bulunan odak grup görüşmesi, araştırmacı tarafından anket katılımcısı öğrenciler arasından rastgele seçilen yedi öğrenciye 47 dakika boyunca uygulanmıştır. Öğretmen algılarını belirlemek için ise, araştırmacı tarafından, gerekli uzman görüşleri alınarak, 20 maddelik 5'li Likert formatında Öğretmen Algıları Anketi geliştirilmiş ve üç öğretmeni kapsayan bir pilot uygulama yapılmıştır. Akabinde, Öğretmen Algıları Anketi 12'inci sınıflara eğitim vermekte olan 13 İngilizce öğretmenine uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı (SPSS) 21.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma örneklemleri, ortanca, standart sapma, frekans ve yüzde gibi betimsel istatistikleri kullanılarak tanımlanmıştır. Odak grup görüşmesinden elde edilen veriler ise betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Son olarak, Öğrenci Algıları Anketi ve Öğretmen Algıları Anketi'nden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve araştırma sonucunda, mesleki ve teknik Anadolu lisesi 12. sınıf öğrencilerinin ve bu öğrencilere eğitim vermekte olan İngilizce öğretmenlerinin mevcut İngilizce öğretim programını yetersiz buldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which has a mixed-method research design, was carried out in order to determine vocational and technical Anatolian high school (VTAHS) 12th grade students' and their EFL teachers' perceptions of the effectiveness of VTAHS English curriculum. Research data were collected from VTAHS 12th grade students and their EFL teachers in the city centre of Osmaniye province in the second term of the 2015-2016 school year. In order to determine students' perceptions, Students' Perceptions Questionnaire was developed by the researcher by taking opinions from three different academicians working in the faculty of educational sciences. After being piloted with 47 students and revised relevantly, the 5-point Likert scale, which has 20 items in total, was conducted with 186 VTAHS 12th grade students. A focus group interview, which has four main questions including 12 sub-questions and lasted for 47 minutes, was also conducted with seven 12th grade students selected randomly from the participants of Students' Perceptions Questionnaire, with the aim of assessing and improving validity and reliability of the results obtained from Students' Perceptions Questionnaire. In order to determine the perceptions of EFL teachers, Teachers' Perceptions Questionnaire was developed by the researcher by taking relevant expert opinions from three academicians working in the faculty of educational sciences. After being piloted with three EFL teachers, Teachers' Perceptions Questionnaire, which included 5-level Likert 20 items, was carried out with 13 EFL teachers. The data obtained from the two questionnaires were analyzed by using Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 21.0, and the research samples were described by using descriptive statistics such as mean, standard deviation, frequency and percentage. The data obtained from the focus group interview were analyzed descriptively. Finally, the results obtained from Students' Perceptions Questionnaire and Teachers' Perceptions Questionnaire were compared in order to reveal whether there are any significant differences between the two groups. The results of the study show that VTAHS 12th grade students and their EFL teachers have the perception that VTAHS English curriculum is not effective.