Genel müdür değişikliği duyurularının pay getirileri üzerindeki etkisinin ölçülmesi: BİST şirketleri örneği
Impact of ceo assignment announcements on stock returns in case of BIST companies
  1. Tez No: 485622
  2. Yazar: SARANGOO ULZIIBAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN YILMAZ KANDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Genel müdür değişikliği, olay çalışması, etkin piyasa hipotezi, CEO changing announcement, event study, efficient market hypothesis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Şirketin hisse senedi getirilerini etkileyen şirket içi ve dışı olmak üzere birçok faktör bulunmaktadır. Yatırımcılar, doğru yatırım karar vermek için hisse senedi fiyatlarını etkileyen tüm faktörleri, haberleri, duyuruları değerlendirmektedir. Bu faktörlerden biri olan firmaya özgü değişkenlerin bilimsel düzeyde araştırılması yoğun biçimde yapılmaktadır. Şirketin genel müdürü, ilgili şirketin performansı ve başarısı üzerine derinden etkili olduğu için hisse senedi yatırımcılarının da ilgi odağı olmuştur. Bu çalışmanın amacı, hisse senetleri Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören şirketlerin genel müdürlerin işten ayrılma duyurularının ilgili şirketin hisse senedi getirilerini etkileyip etkileyemediğini incelemektir. Çalışmada, yöntem olarak olay çalışması (event study) yöntemi kullanılmıştır. Olay çalışması yöntemi, şirket ile ilgili bir olayın şirketin hisse senedi üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere uygulanan istatistiksel bir yöntemdir. Diğer bir ifade ile, bir olayın olduğu tarihten önceki ve sonraki günlerde anormal getiri (abnormal returns-AR) elde edip etmediğini araştırmaktadır. Bu çalışmada BİST'de işlem gören 80 adet şirketin 2011-2016 yıllar arasında yapılan 107 adet genel müdür değişim duyurusu incelenmiştir. Her bir şirketin genel müdür değişim duyurusu yaptığı tarih, olay günü olarak belirlenmiş ve olay gününden beş gün öncesi ve beş gün sonrası için anormal getiriler hesaplanmıştır. Analizlerden elde edilen bulgular, genel müdür değişim duyurularının hisse senedi getirilerini etkilediğini göstermiştir. Ve Borsa İstanbul'un yarı güçlü formda etkin olmadığını kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
There are several internal and external factors affect stock returns. To make a correct investment decision investors evaluate all of the factors, news and announcements that affect stock returns. Specific variables of the companies are among these factors. And this issue is intensively investigated in the literature. Company's CEO deeply affect for their company's performance and success. For this reason, top managers' resignation announcements are widely considered by investors. The purpose of this study is to analyze the impact of the CEO changing announcements on the stock returns of the companies whose stocks are traded in BIST (Borsa Istanbul). For data analysis event study is used. Event study is a method that measures the response of stock returns to specific announcements of companies. The samples consist of 107 CEO' changing announcements by 80 companies over the 2011-2016 periods. Each company's announcement day is used as event day and +5/-5 trading days are used as event window. Abnormal returns and t-statistics are calculated for each day during the event window. The findings suggest that the company's stocks react significantly to top managers' resignation. Results also show that Borsa Istanbul is not efficient at a semi-strong form.