A case study on elf-aware pre-service language teacher education model: Theory into practice
İngilizcenin ortak bir dil olarak öğretilmesi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan hizmet öncesi dil öğretmeni yetiştirme programı: Teorinin uygulama ile bütünleştiği bir durum çalışması
  1. Tez No: 485621
  2. Yazar: ESMA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA ÖZKAN, PROF. DR. YASEMİN BAYYURT KERESTECİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ODİ, ODİ dil pedagojisi, ODİ konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan hizmet öncesi öğretmen eğitimi modeli, Dönüşümsel öğrenme kuramı, ELF, ELF-aware language pedagogy, ELF-aware language teacher education model, Transformative learning theory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu doktora araştırması, ortak bir dil olarak İngilizce (ODİ/ELF-English as a lingua franca) ve İngilizcenin global statüsünün dil pedagojisine yansımaları konusunda öğretmen adaylarına farkındalık kazandırmayı amaçlayan bir öğretmen yetiştirme programı ihtiyacını temel almaktadır. Yapılandırmacı ve yorumlayıcı araştırma paradigmalarını temel alan bu nitel durum çalışması ODİ konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan hizmet öncesi dil öğretmen eğitimi modelinin uygulanış sürecini derinlemesine araştırmaktadır. Çalışmanın önemi teorik eğitim ve staj uygulama aşamalarının birleştiği geniş bir spektrumu temel almasına dayanmaktadır. 26 öğretmen adayı ile uygulanmış olan teorik eğitim aşaması, öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerilerini destekleyerek ODİ kavramı ve ODİ pedagojisi konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlamıştır. 10 öğretmen adayı ile yürütülen staj uygulama aşaması ise öğretmen adaylarının ODİ' yi dil pedagojisiyle bütünleştirmek üzere teorik bilgileri ve staj uygulamaları arasında köprü kurma girişimlerinin gerçek sınıf ortamına yansımalarını araştırmaktadır. Görüşmeler, anket, sınıf içi gözlem, düşünce raporları ve araştırmacı notları ile toplanmış olan çalışma verileri tematik analiz metodu ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları ODİ konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan hizmet öncesi dil öğretmeni eğitimi modelinin öğretmen adaylarının dil öğretimi rolleri ile ilgili algı ve uygulamaları üzerinde önemli etkiler yarattığını göstermektedir. Öğretmen adaylarının geleneksel dil eğitimi anlayışlarını ve uygulamalarını eleştirel olarak sorguladıkları yansıtıcı düşünmeye sevkeden bu sürecin öğretmen adaylarının algılarının İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesi yaklaşımından ODİ pedagojisi ile öğretilmesi yaklaşımına dönüştüğü gözlemlenmiştir. Staj uygulamaları aşamasına dair bulgular ise öğretmen adaylarının ODİ kavramını dil pedagojisi ile bütünleştirme konusunda mikro ve makro düzeyde uygulama önerileri ve girişimlerinin bulunduğunu göstermektedir. Öğretmen adayları ODİ konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan hizmet öncesi dil öğretmeni eğitimi modelinin dil pedagojisi ile bütünleştirilmesi konusunda karşılaştıkları bir takım güçlükleri yansıtmakla beraber bu modelin onların mesleki gelişimlerine büyük ölçüde katkı sağladığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to shed light on the need for a pre-service language teacher education which sensitizes teachers about the lingua franca status of English and its implications on language pedagogy. Based on a qualitative research design with a constructivist/interpretivist research paradigm, this study constitutes an example of a case study which investigates the implementation of an ELF-aware pre-service teacher education model. The significance of the study lies in its broad spectrum combining two phases which are theoretical training and practicum applications. The theoretical training phase conducted with 26 pre-service teachers aimed at raising participants' awareness of ELF as a construct and ELF-aware language pedagogy through intensive engagement in ELF research and continuous critical reflection. The practicum application phase conducted with 10 pre-service teachers explores how the participants build bridges between theory and practice so as to generate ideas to implement ELF-aware language pedagogy in the complexity of real teaching situations at practicum. The data mainly gathered through interviews, open-ended questionnaires, classroom observations, reflection reports and field-notes were analyzed by thematic analysis method. The findings indicate that the ELF-aware pre-service teacher education model had a remarkable effect on the participants' perceptions and practices with regard to their roles as ELF-aware practitioners. Participating in this reflective and transformative journey in which they critically questioned their assimilated assumptions about the sanctioned language teaching principles and practices substantially changed their mindsets from an established EFL perspective to an ELF-aware perspective. As for the findings of practicum applications, the participants' suggestions and attempts to incorporate ELF into language pedagogy comprise micro-level implications and macro-level implications. The entire process has been reported to have several challenges for the participants as well as a plenty of contributions to their professional development.