Improving the motivation of 5th grade students in learning english through using automata (mechanical moving toys) as a learning material
İngilizce öğreniminde 5. sınıf öğrencilerinin motivasyonunu arttırmak için öğrenme materyali olarak automata (mekanik özdevinimli oyuncaklar) kullanma
  1. Tez No: 485637
  2. Yazar: MANOLYA AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Automata, motivasyon, ilgi, coşku, keyif alma, genç öğrenciler, hikaye oluşturma, drama, yaparak yaşayarak öğrenme, Automata, motivation, enjoyment, interest, enthusiasm, having fun, young learners, building a story, drama, learning by doing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yabancı dil olarak İngilizce öğretme ve öğrenme sürecinde bugüne kadar birçok bilim adamının görüşleri ve teorieri dikkate alınarak farklı yöntem ve teknikler uygulanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı İngilizce Dersi 5. Sınıf Öğretim Programı'nda ve ders kitabında, uygulanması gereken yöntemler ve teknikler belirtilmektedir. Fakat bunlar öğrencilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Dersi hareketlendirmek, öğrencilerin motivasyonunu, ilgisini, coşkusunu arttırmak ve beşinci sınıf öğrencilerini aktif bir şekilde eğitim-öğretim sürecine katmak için öğretmenler konuyla ilgili farklı uygulamalar yapabilmektedir. İngilizce öğreniminde Automata (mekanik özdevinimli oyuncaklar) öğrencilerin motivasyonunu arttırmak için öğrenme materyali olarak kullanılmıştır. II. dönemde işlenen ünite konularıyla ilgili öğrenciler tarafından bir hikaye oluşturulmuştur. Bu hikayeler dramatize edilmiştir ve hikayelerin bir bölümü automata ile anlatılmıştır. Böylelikle öğrencilerin İngilizce öğrenimine olan motivasyonlarının, ilgilerinin, coşkularının ve dersten keyif almalarının arttırılması ayrıca derse aktif bir şekilde katılımı, yaparak yaşayarak öğrenmesi amaçlanmıştır. Bu bir durum incelemesidir ve sürece dayalı bir çalışmadır. Bu çalışma Ordu Yağızlı Ortaokulu'nda okuyan yedisi kız beşi erkek olmak üzere toplam 12 kişiden oluşan beşinci sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırmada İçsel Motivasyon Envanteri, Öğrenci Röportajları, Sınıf Gözlemleri ve Öğrenci Günlükleri kullanılmıştır. Süreçte her automata aktivitesinden sonra öğrencilere anket uygulanmıştır. Sürecin dördüncü haftasından itibaren öğrencilerle röportaj yapılarak onların görüşleri alınmıştır. 12 haftayı kapsayan zaman diliminde sürece dayalı uygulamalar boyunca gözlem yapılmış ve notlar tutulmuştur. Öğrencilerin günlüklerinden onların kişisel görüşleri öğrenilmiştir. Yapılan tüm araştırmalar ve edinilen bilgiler doğrultusunda automatanın İngilizce öğreniminde 5. sınıf öğrencilerinin motivasyonunu arttırdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the process of teaching and learning English as a foreign language, up to now different methods and techniques have been implemented by taking into consideration the opinions and theories of lots of scholars. In the Curriculum of Ministry of Education of 2013-2014 Teaching year English Lesson for 5th Graders, the methods and techniques should be implemented have been written. However, these cannot meet the needs of students properly. In order to make the lesson alive, increase their motivation, interest, enthusiasm, having fun and make students take part in the lesson actively in education process, teachers can practice different implementations related to topic. In the process of language teaching and learning, Automata (mechanical moving toys) were used as a learning material in order to improve the motivation of students. A story was built by students about the topics studied in the second term. These stories were dramatized and told with automata by students. One part of the story was showed and illuminated by automata. It aimed to improve the motivation of students and also their interest, enjoyment, fun and enthusiasm in learning English by doing automata activities. This was a case study and process oriented work. This study was implemented to twelve 5th grade students including seven females and five males in Yağızlı Secondary School in Ordu, Turkey. The data was obtained from Intrinsic Motivation Inventory, Student Interviews, Classroom Observation and Student Diaries. In the process the intrinsic motivation inventory was implemented to the students for five times after automata activities. The students were interviewed from the fourth week. In 12-week time period, observations were made and notes were taken during the implementation depending on process. Students' feelings and opinions were learnt from their diaries. According to results and data obtained, it is said that automata as a learning material improve the motivation of 5th grade students in learning English.