Anonim şirketin kanuna aykırı kuruluş ve faaliyetlerinden dolayı feshi
Due to the institutions and activities of the joint stock companies's dissolution
  1. Tez No: 485664
  2. Yazar: AYSEL CAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, Esas sözleşme, Kanuna Aykırılık, fesih davası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Denetim, Join Stock Company, Substantive Contract, Ministry of Customs and Trade, Termination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Anonim şirketler, günümüz ekonomilerinde büyük bir öneme sahiptir. Anonim şirketler sayesinde, küçük tasarruflar bir araya getirilerek büyük atılımlar yapılmış ve bu yolla ekonomiye katkı sağlanmıştır. Anonim şirketlerin sahip olduğu ekonomik önem sebebiyle, şirketin kuruluşu hükümlerine özel önem gösterilmiş“emredici hükümler ilkesi”ve“kanuna aykırı kuruluş sebebiyle şirketin feshi davası”kurumları getirilerek şirketin kanuna aykırı olarak kurulması ve menfaat sahiplerinin zarara uğraması ile ekonominin zarar görmesi engellenmek istenmiştir. Bu çalışmada ekonomide büyük bir öneme sahip olan anonim şirketlerin kuruluştaki ve faaliyetlerinin devamı esnasındaki hukuka aykırılıklar dolayısıyla feshi incelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde, anonim şirketin kuruluşuna ilişkin hükümler ile şirketin kuruluşunda meydana gelebilecek hukuka aykırılıklar ve bu hukuka aykırılıklar sebebiyle açılabilecek fesih davası incelenecektir. Anonim şirketin sahip olduğu konum sebebiyle, menfaat ilişki ve çatışmaları da yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Anonim şirketlerin teşkil ettiği ekonomik güç ve anonim şirketle ilişki içerisinde olanların menfaatlerinin korunması amacıyla devlet bu şirketlerle yakından ilgilenmiş ve olası kayıpların önlenmesi amacıyla çeşitli denetim mekanizmaları öngörmüştür. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise anonim şirketlerin denetimine ilişkin genel bilgiler verilerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, anonim şirketlerin denetimi ve bu denetim sonucunda açılabilecek fesih davası incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Joint-stock companies are vital for today's economy. By means of joint-stock companies, small savings have been brought together to make great advance and this contributed to the economy. Due to the economic importance of joint-stock companies, it is desirable to prevent the damage of the economy by establishing the company as illegal against the law and taking into account the interests of its stakeholders by bringing the“ principle of imperative provisions”and“the company's dissolution case”. In the first part of our work, the provisions regarding the establishment of the joint stock company, the inconsistencies that may occur in the establishment of the company, and the cancellation case due to these inconsistencies will be examined. Because of the position that the joint stock company owns, interest relations and conflicts also occur intensely. Due to the economic power of these joint-stock companies and for the protection of the interests of those associated with the joint stock company, the state has been closely involved with these companies and has established various control mechanisms in order to prevent possible losses. The supervision of joint stock companies is very extensive and in the second part of our work only the inspection of joint stock companies by the Ministry of Customs and Trade and the cancellation cases which can be opened as a result of this inspection will be examined.