Inclusive education in efl classes of Turkish secondary schools: a case study
Türkiyedeki ortaokullarda yabancı dil olarak İngilizce derslerinde kaynaştırma eğitimi
  1. Tez No: 485665
  2. Yazar: İBRAHİM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: inclusive education, English as a foreign language, students with special needs, typically developing students, English teachers
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son yıllarda, kaynaştırma eğitimi konusu hükümetlerin, üniversitelerin, eğitimcilerin, resmi ve sivil toplum örgütlerinin, araştırmacıların ve bütün paydaşların birinci derecede gündem maddesidir. Alan yazında kaynaştırma eğitimini çeşitli etkenlere göre incelemiş çok sayıda çalışma vardır; fakat, Türkiye'de yabancı dil eğitimi/öğretimi ve kaynaştırma eğitimi üzerine odaklanmış çok az çalışma vardır. Bu yüzden karma yönteme dayanan bu çalışma Türk ortaokullarındaki İngilizce derslerindeki kaynaştırma eğitiminin İngilizce öğretmenlerinin, normal gelişim gösteren öğrencilerin ve özel ihtiyaçlı öğrencilerin bakış açılarına göre araştırmayı amaçlayan tanımlayıcı bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Bu çalışmada 111 İngilizce öğretmeni, 21 normal gelişim gösteren öğrenci ve dört özel ihtiyaçlı öğrenci katılımcı olarak yer almıştır. Daha detaylı veri toplamak için, 1995'te Antonak ve Larrivee tarafında geliştirilen ve 1996'da Kırcaali ve Iftar tarafından Türkçeye uyarlanan“Kaynaştırmaya İlişkin Görüşler Ölçeği”, yarı-yapılandırılmış görüşmeler ve sınıf gözlemleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları normal gelişim gösteren öğrenciler ve özel ihtiyaçlı öğrencilerin kaynaştırma eğitimi hakkında olumlu iken İngilizce öğretmenlerinin olumsuz tutuma sahip olduklarını göstermiştir. Ayrıca özel ihtiyaçlı öğrencilerin İngilizce dersinde kaynaştırma fikrini destekledikleri bulunmuştur. Fakat İngilizce öğretmenlerinin ve normal gelişim gösteren öğrencilerinin İngilizce dersindeki kaynaştırma konusundaki tercihleri olumsuzdur. Ayrıca kaynaştırma eğitiminin avantajları ve dezavantajları katılımcıların bakış açısına göre bulunmuştur. Çalışma özel ihtiyaçlı öğrencilerin kaynaştırıldığı eğitimsel durumlardan kaynaklanan sorunlarla nasıl başa çıkılacağına dair bazı önemli önerilerde bulunmuştur. Bu çalışma mahiyeti gereği eğitim kurumları, yöneticiler, öğretmenler ve özel ihtiyaçlı öğrenciler için önemli yansımaları sahiptir.
Özet (Çeviri)
For the last decades, the issue of inclusive education has been at the top of the agenda of governments, universities, educators, governmental and non-governmental organizations, researchers and all stakeholders. In the literature, there are a great number of studies investigating inclusive education in terms of various factors; yet, with very few focusing on foreign language teaching/learning and inclusive education in Turkey. Therefore, this study, based on mixed methods approach, was designed as a descriptive study which aims to investigate inclusive education in English classes at Turkish secondary schools from the perspectives of English teachers, typically developing students and students with special needs. As participants, 111 English teachers, 21 typically developing students and four students with special needs took part in this study.“The Opinions Relative to Mainstreaming Scale”which was developed by Antonak and Larrivee in 1995, and adapted to Turkish by Kırcaali and Iftar in 1996, semi-structured interviews and classroom observations were utilized as data collection tools in order to collect in-depth data. Findings of the study revealed that while most of the typically developing students and students with special needs were positive about inclusive education, English teachers held negative attitudes towards inclusive education. In addition, it was found that students with special needs supported the idea of inclusion in English classes. However, preferences of English teachers and typically developing students regarding inclusion in English classes were negative. Furthermore, advantages and disadvantages of inclusive education were discovered as they were elicited from the participants. The study did propose some significant suggestions as to how to cope with problems stemming from educational situations where students with special needs were integrated. This study by its nature has significant implications for education institutions, administrators, teachers and students requiring special needs.