Boşanmış kadınların yaşam doyumlarının yordayıcısı olarak psikolojik sağlamlık
Psychological resilience as a predictor of divorced women's life satisfaction
- Tez No: 485670
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METEHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam doyumu, psikolojik sağlamlık, boşanma, kadın, Life satisfaction, psychological resilience, divorce, woman
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada boşanmış kadınların yaşam doyumlarının yordayıcısı olarak psikolojik sağlamlıklarını incelemek ve ayrıca kadınların yaşam doyumlarında bazı (yaş, eğitim düzeyi, gelir durumu, çocuk sahibi olup olmama durumu, sahip olunan çocuk sayısı) değişkenlere göre anlamlı bir farklılık olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, yaşları 23 ile 67 arasında değişen Adana ilinde yaşayan 163 boşanmış kadın oluşturmuştur. Boşanmış kadınların psikolojik sağlamlıklarını ölçmek amacıyla“Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”, yaşam doyumu düzeylerini ölçmek için ise“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanmış olan ve demografik bilgilere ulaşmayı amaçlayan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Veriler SPSS 17.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Veri analizinde Çoklu Regresyon Analizi, Bağımsız Gruplar için T-Testi ve Kruskal Wallis'ten yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; boşanmış kadınların psikolojik sağlamlığının yaşam doyumu düzeylerini düşük düzeyde anlamlı biçimde yordadığı görülmektedir. Ayrıca psikolojik sağlamlık ölçeğinin alt boyutları olan azim ve kişisel yetkinlik, negatif durumlara tolerans ve manevi eğilim değişkenlerininde hep birlikte, boşanmış kadınların yaşam doyumlarını düşük düzeyde yordadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmadan elde edilen diğer bulgulara göre; boşanmış kadınlarda yaş ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir farklılık bulunmamışken; yaşam doyumu ile eğitim düzeyi, gelir durumu, çocuk sahibi olup olmama durumu ve sahip olunan çocuk sayısı değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the psychological resilience as a predictor of divorced women's life satisfaction. On the other hand, whether there exists a significant differences in the life satisfaction of women in terms of some variables (age, educational attainment, income level, having a child or not, number of children) are also investigated. The sample of the study consists of 163 divorced women living in Adana and ranging in age from 23 to 67.“Connor-Davidson Psychological Resilience Scale”is used in order to measure psychological resilience of divorced women.“Life Satisfaction Scale”is used in order to measure life saticfaction of divorced women. Moreover, a Personal Information Form prepared by the researcher is used in order to reach demographic information. Data are analyzed by SPSS 17.0 packaged software. Multiple Regression Analysis, Independent Samples T-Test and Kruskal Wallis are used for data analysis. The results reveal that psychological resilience of divorced womenhas a significant but small impact on their life saticfaction. Besides, sub-dimensions of psychological resilience scale such as tenacity and personal competence, tolerance to negative situations and spritual tendency as a whole have small effects on life satisfactions of divorced women. Other findings acquired show that while there is no significant difference between age and life satisfaction of divorced women; there is a significant difference between life satisfaction and the variables of educational attainment, income, having a child, number of children.