Hikmet Temel Akarsu'nun eserlerindeki fantastik ögeler ve eğitim odaklı değerler
Fantastic elements and educational focused values in the works of Hikmet Temel Akarsu
  1. Tez No: 485707
  2. Yazar: MEHMET FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Eğitsel Değerler, Çocuksu Fantastik, Fantastik Edebiyat, Hikmet Temel Akarsu, Values Education, Educational Values, Childhood Fantasy, Fantasy Literature, Hikmet Temel Akarsu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
“Hikmet Temel Akarsu'nun Eserlerindeki Fantastik Ögeler ve Eğitim Odaklı Değerler”adlı bu araştırmanın amacı Hikmet Temel Akarsu'nun eserlerindeki fantastik ögelerin ve eğitim odaklı değerlerin belirlenmesidir. Bu araştırmada ilk olarak Hikmet Temel Akarsu'nun eserlerindeki fantastik ögeler belirlenmeye çalışılmıştır. Fantastik edebiyat, özellikle Todorov'un tanımlamaları ile kuramsallaşma yolunda büyük ilerleme kaydetmiştir. Bazı araştırmacılara göre kaçış edebiyatı, bazı araştırmacılara göre ise gerçeğin farklı bir sunumu olarak değerlendirilen fantastik edebiyat, taşıdığı gizem, kararsızlık gibi özelliklerin yanında bireylerin hayal gücüne hitap etmesi sebebiyle eğitsel nitelikler taşır. Bu araştırmada Hikmet Temel Akarsu'nun eserlerinde aranan bir diğer özellik eğitim odaklı değerler olmuştur. Değerler, toplumsal yaşamın düzenlenmesinde etkili olan kültürel ve evrensel nitelikler taşıyan tutum ve davranışlar olarak tanımlanmaktadır. Değerler taşıdıkları bu özellikler sebebiyle eğitim – öğretim programlarında yer alması gereken en önemli unsurlardan biri olarak görülür. Bu araştırma sürecinde Hikmet Temel Akarsu'nun eserlerindeki fantastik ögeler ve eğitim odaklı değerler nitel araştırma yöntemlerinden betimsel analiz kullanılarak belirlenmiştir. Yazarın bu araştırma sürecinin başlangıcına kadar yayınlamış olduğu romanları, öyküleri ve hikâyeleri incelenmiştir. Ayrıca yazarın eserlerinin eğitsel yönüne ait verilere, betimsel analiz yapılarak ulaşılmıştır. Sonuç bölümünde ise öğretmenlere ve ailelere yönelik olarak çocukların okuyacağı kitaplara dair önerilerde bulunulmuştur. Okullarda eğitim – öğretim faaliyetlerinde kullanılan kitapların da eğitim odaklı değerler taşıması istenilen özelliklerden biridir. Bu sebeple öğrencilere kitap okuma faaliyetlerinde rehberlik yapacak öğretmenlerin, çocuklara yönelik kitaplarda bulunması gereken eğitsel değerler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Araştırmada öğretmenlere bu yönde yardımcı olacağı düşünülen sonuçlar ve öneriler bulunmaktadır. Hikmet Temel Akarsu'nun kullandığı çocuksu fantezi, eğitim odaklı değerlerin ve fantastik edebiyatın özelliklerinin bir arada sunumu şeklindedir. Akarsu çocuğa yönelik eserlerinde fantezinin yazara sağladığı sınırsız hayal gücü imkânını kullanarak, sezindirme metodu ile bazı önemli evrensel değerleri okuyucusuna kazandırmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
“Fantastic Elements and Education Focused Values in the Works of Hikmet Temel Akarsu”is the aim of this research to determine the fantasy elements and educational focus values of the works of Hikmet Temel Akarsu. This research first tried to determine the fantastic elements in the works of Hikmet Temel Akarsu. Fantastic literature has made great strides in the way of theorization, especially with Todorov's definitions. According to some researchers, escape literature is based on some researchers, but educational qualities are brought about by features such as fantastic literature, mystery, indecision, which is considered as a different presentation of the truth. Because fantasy literature appeals to the imagination of individuals, it leads them to higher cognitive processes. Another feature of this research that was sought in the works of Hikmet Temel Akarsu was education-oriented values. Values are defined as attitudes and behaviors that have cultural and universal qualities that are effective in the regulation of social life. Values are seen as one of the most important elements to be included in educational programs due to these characteristics. In this thesis study, fantasy items and education oriented values in the works of Hikmet Temel Akarsu were determined using qualitative research methods. The authors were involved in researching novels, stories and stories that were the subject of the thesis work. In addition, the author's works have been reached by educational analysis, descriptive analysis. In the conclusion section, suggestion have been made to the teachers and the books to be read by the children. Education - oriented values of books used in educational activities in schools are one of the desired characteristics. For this reason, teachers should be informed about the educational values that should be found in the books from the teachers who will guide the students in book reading activities. In this research, there are conclusions and suggestions that teachers are expected to help in this direction. The childish fantasy used by Hikmet Temel Akarsu is a combination of education-oriented values and the characteristics of fantasy literature. By using the unlimited imagination possibilities provided by the fantasy writer, the stream aims to acquire some important universal values by means of the detection method.