XIX.yüzyıl klâsik Türk şiirinde mevsimler
Classic century nine seasons on Turkish poem
- Tez No: 485715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Şiiri, Mevsim, Zaman, Tabiat, Classical Turkish Poetry, Season, Time, Nature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bünyesinde ihtiva ettiği edebi ve kültürel değerle birlikte, Klasik Türk şiirinin en önemli özelliklerinden biri de, çevresinde var olan birçok unsura sanatsal bir kimlik büründürerek, onu şiir malzemesi yapmasıdır. Dış dünyaya kapalı olduğu düşünülen bu kadim şiir geleneğinin böyle bir yapıya sahip olması önemli bir özelliktir. Şairlerin, değişik hayaller içinde düşündüğü ve konu edindiği unsurlardan biri de mevsimlerdir. Mevsimleri gerçek, mecaz ya da terim anlamlarıyla birlikte düşünen Divan şairleri, böylelikle bir benzetme ilgisi kurmuşlardır. Bahar, yaz, sonbahar, kış; ağaç, çiçek, bağ, bahçe gülzar; ay, yıl gece, gündüz, seher gibi unsurlar âşık, sevgili, rakip üçlüsünün hikâyesini tabiat özelinde oluşturan kavramlardır. Bu çalışmada XIX. yüzyıl Klasik Türk şiirinden hareketle mevsimler ve mevsimsel unsurlar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important characteristics of classical poetry, along with the literary and cultural value it contains, making it a poetry material by forming an artistic identity in many elements around it. This ancient tradition of poetry, which is thought to be closed to the outside world, has such a structure is an important feature. One of the elements that poets think and imagine in various dreams is seasons. Divan poets who think the seasons with real, metaphorical or semantical meanings thus they have established an analogy interest. Spring, summer, fall , winter; tree, flower, vineyard, garden, rose garden; the elements such as month, year, night, daylight, dawn are the concepts that formed the story of lover, beloved and rival by using nature. In this study, inspired by XIX century Classical Turkish poetry, seasons and seasonal concepts are studied.