Hipertansiyon hastalarında kalp krizi ve inmeden korunmada hemşirelik faaliyetlerinin belirlenmesi
Determination of nursing activities in prevention of heart attack and stroke in patients with hypertension
  1. Tez No: 485716
  2. Yazar: DAMLA BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. NURAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hipertansiyon, Kalp Krizi, İnme, Bilgi, Korunma, Nursing, Hypertension, Heart Attack, Stroke, Knowledge, Prevention Author: Damla BAYRAK, RN Counselor: Col. Nuran TOSUN, Assoc. Prof
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma hipertansiyon hastalarında kalp krizi ve inmeden korunmada, hastaların bilgi eksikliklerinin ve eğitim-danışmanlık gereksinimi duydukları konuların saptanarak, elde edilen veriler doğrultusunda uygun hemşirelik faaliyetlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma, Kasım 2012-Nisan 2013 tarihleri arasında, GATA İç Hastalıkları BD. poliklinik ve kliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 234 hipertansiyon hastası oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; literatür taraması yapılarak ve güncel kılavuzlardan yararlanılarak araştırmacı tarafından geliştirilen, hipertansiyon hastalarının sosyo-demografik/tıbbi özellikleri, kalp krizi ve inme risk faktörleri ve belirtileri konusundaki bilgilerini belirlemeye yönelik veri toplama formları kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerde; sayımla belirlenen kesikli değişkenler sayı ve %, ölçümle belirlenen değişkenler ortalama±standart sapma şeklinde gösterilmiştir. Karşılaştırmalı analizlerde ANOVA, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi ve Mann-Whitney-U Testi kullanılmıştır. Hastaların kalp krizi ve inme geçirme yönünden kendilerini düşük oranda riskli, korunmada ise orta düzeyde yeterli gördükleri saptanmıştır. Hastalar egzersiz, stres kontrolü, doğru beslenme konularında kendilerini yetersiz gördüklerini belirtmişlerdir. Hastaların çoğunluğunun kalp krizi ve inme risk faktörleri ve belirtileri hakkında bilgilerinin iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bilgi düzeylerinin düşük olarak belirlendiği risk faktörleri (yüksek kan şekeri ve kolesterol, abdominal obezite), kalp krizinde ağrının özellikleri ve dilaltı ilaç kullanımı, inmede ilk üç saatin önemi konularında eğitim ve danışmanlık hizmetlerine önem ve öncelik verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study in order to determine the nursing activities in prevention of heart attack and stroke in patients with hypertension by determining patients? lack of knowledge and education-counseling requirements. This research was conducted in GMMA Internal Medicine Department between November 2012 and April 2013. The sample of the study was included total of 234 patients with hypertension who accepted to participate the study. As the data collection tools, form of socio-demographic and medical characteristics of the patient, and form of knowledge about heart attack and stroke risk factors and symptoms, which were developed by the researcher by review the literature and current guidelines, were used. As descriptive statistics, number and percentage (%) for the count specified variables, average±standard deviation for the measurement specified variables. For comparative analysis; ANOVA, Student?s t-test, and Mann-Whitney U test were used. It was determined that patients saw themselves as in lower risk for heart attack and stroke, and as in moderate adequacy for prevention. Patients stated that they were at inadequacy in issues of exercise, stress management, and nutrition. It was determined that most of the patients? level of knowledge about heart attack and stroke risk factors and symptoms was good. However; in their education and counseling program, nurses must give importance and priority about some of the risk factors (such as high blood glucose and cholesterol, abdominal obesity), characteristics of pain in heart attack and sublingual drug use, and the importance of first three hours in stroke where the patients had lack of information.