Gedizli Azmi'nin Kitâb-ı Hiyel adlı Eseri
  1. Tez No: 485724
  2. Yazar: KEREM KERVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azmi, Kitâb-ı Hiyel, Klasik Türk Edebiyatı, Mensur Hikâye, Azmi, Kitab-ı Hiyel, Classical Turkish Literature, Prose Story
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Kütahya şehrine bağlı Gediz'de asıl ismi“Murad”olan“Azmi”tarafından kaleme alınmış“Kitâb-ı Hiyel”adlı eser Klasik Türk Edebiyatının hikâye geleneği açısından gayet mühimdir. Nakli hikâyelerin yanı sıra Azmi'nin bizzat şahitlerinden duyduğu anlatılara ve olay mahalli Türkiye olan hikâyelere sahip olan bu eserin ilim dünyasına kazandırılması, edebiyatın yanında tarih ve sosyoloji alanları için de faydalı olacaktır. Çalışmamızda Klasik Türk Edebiyatındaki mensur hikâye geleneği hakkında bilgi verildi, Azmi'nin hayatı ve eserlerine değinildi, daha sonra“Kitâb-ı Hiyel”hakkında bilgi verilip eserin metni transkripsiyon alfabesiyle aktarıldı. Sonuç bölümündeyse kısa bir değerlendirme yapıldı.
Özet (Çeviri)
“Kitab-ı Hiyel”that was written in Kütahya, Gediz by“Azmi”(his real name is Murad) is so important with regard to the Story Traditon of Classical Turkish Literature. The gain of this work that includes stories heard by author and stories occured in Turkey, and stories quoted from other resources is considerably important for literature, history and sociology too. In our study, information about the prose story tradition of Classical Turkish Literature has been given, Azmi's life and his works have been told, after that information has been given about“Kitab-ı Hiyel”and this work's text has been written with transcription alphabet. In the conclusion section a brief evalution has been given.ʿ