Privatization of security and the transformation of the modern bourgeois state in the neoliberal era: The case of Turkey
Neoliberal dönemde güvenliğin özelleştirilmesi ve modern burjuva devletin dönüşümü: Türkiye örneği
- Tez No: 302001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BEDİRHANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: kapitalist devletin sınıf tarafsızlığı iddiası, modern burjuva devleti, özel güvenlik, neoliberalizm, Türkiye, alleged impartiality of the capitalist state, modern bourgeois state, private security, neoliberalism, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tez, Türkiye'de kapitalist devletin neoliberal dönüşümü bağlamında güvenliğin özelleştirilmesi olgusunu sorunsallaştırmaktadır. Özel güvenlik olgusu üzerine bilgi üretiminin neo-Weberci ve Foucaultcu yaklaşımların hakimiyeti altında olduğu iddiasından yola çıkan çalışma, bu iki grup tartışmaların eleştirisi üzerinden kendi tarihsel-kuramsal çerçevesini kurmaya çalışmaktadır. Özel güvenlik meselesini kapitalist devletin tarihsel özgünlüğü çerçevesinde analiz etme amacıyla devlet-zor-sınıf ilişkisinin tarihsel olarak nasıl kurulduğuna ilişkin bir tartışma yürütmektedir. Özellikle 19. yüzyılda toplumsal çatışmalarla belirlenen modern polisin kurulum süreci, bu özgüllüğün önemli ama çelişkili bir veçhesi olarak ele alınmaktadır. Bu süreçte, güvenliğin özel tedarikine dair pratiklerin tamamen ortadan kaybolmadığı, belli bir yasallık içinde devletin kurumsal maddiliği tarafından soğurulmasıyla sonuçlandığı vurgulanmaktadır. Tezin odaklandığı Türkiye'de güvenliğin özelleştirilmesi konusu, bu bağlamda devletin tarafsızlık görüngüsü ve sınıfsallığı arasındaki gerilimle belirlenen çelişkili bir toplumsal dönüşüm olarak ele alınmaktadır. Bu tartışma, 1960'lardan 2000'lere giden süreçte güvenliğin özelleştirilmesi ve devletin kurumsal olarak yeniden yapılandırılmasını belirleyen farklı dönüşüm pratiklerini sorunsallaştırmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye'de özel güvenliğin kurumsallaşmasıyla, devlet ve sınıf gücünün yeni bir form ve yeni çelişkilerle içiçe geçmesi yönünde bir eğilimin ortaya çıktığı ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis problematizes the phenomenon of privatization of security within the context of the neoliberal transformation of the capitalist state in Turkey. On the basis of the critique of neo-Weberian and Foucauldian literatures, it attempts to construct its peculiar theoretical-historical pathway on the relationship between state-coercion-class. It problematizes the historical constitution of this relationship within the context of the historical specificity of the capitalist state power. In this regard, the formation of the public police in the 19th century is discussed as an important, albeit contradictory, aspect of the materializion of this specificity. Furthermore, it is asserted that it was a reformative movement within which class practices of private provision of security were not totally eliminated, but incorporated into the impartially presented institutional materiality of the modern bourgeois state in and through class struggles. On this basis, the thesis discusses the privatization of security in Turkey as a contradictory transformation determined by the tension between the alleged impartiality and class nature of the state. It critically analyzes the historical period from the 1960s to the 2000s to identify different dynamics of transformation in terms of the privatization of security and institutional restructuring of the state. Within this framework, it argues that the institutionalization of private security in Turkey has signalled a trend towards the fusion of state power and class power in a new form with novel contradictions.