İzmir'deki yerel halkın suriyeli sığınmacılara yönelik algısı
The perception for syrian asylum seekers of local people in İzmir
  1. Tez No: 485748
  2. Yazar: SELVET ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÇAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Mülteci, Sığınmacı, Ġzmir, Algı, Syria, Refugee, Asylum Seeker, Ġzmir, Perception
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüz dünyasının en ciddi insani krizini mülteci, sığınmacı ve göçmenler yaĢamaktadır. SavaĢ, iĢgal, çatıĢma ya da iklim değiĢikliği gibi nedenlere bağlı olarak can ve mal güvenliğini kaybeden milyonlarca insan ülkelerini terk edip daha yaĢanabilir olarak gördükleri bölge ve ülkelere göç etmektedir. Türkiye, özellikle Asya, Afrika ve Ortadoğu kaynaklı düzensiz göç hareketlerinin çok yoğun olduğu bir geçiĢ ülkesi olmasıyla birlikte aynı zamanda mülteci ve sığınmacılar için bir hedef ülke haline gelmektedir. YaklaĢık 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye‟nin uyguladığı“açık kapı”politikasıyla sığınmacılara“geçici koruma statüsü”verilmektedir. Bununla birlikte sığınmacıların büyük çoğunluğu, oluĢturulan kamp bölgeleri dıĢında bulunmakta ve serbest ikamet yoluyla Ģehirlere dağılmaktadır. Düzensiz göç hareketliliğinin merkezlerinden biri haline gelen Ġzmir, Suriyeli mültecilerin yasa dıĢı yollardan Avrupa‟ya ulaĢmak için en çok kullandıkları transit Ģehir özelliğini taĢımaktadır. Bu çalıĢmada, Türkiye‟deki yasa dıĢı düzensiz göç hareketliliğinin nedenleri ve sonuçları irdelenmiĢtir. ÇalıĢma, Suriyeli sığınmacıların Ġzmir‟deki yerel v ekonomik ve sosyal hayat üzerindeki etkilerini inceleyen saha araĢtırması kapsamında, toplumsal algıyı Ģekillendiren bulgulara ve somut tespitlere yer vermektedir.
Özet (Çeviri)
Refugees, asylum seekers and migrants are facing the most serious humanitarian crisis of today's world. In order to live in a safer foreseen environment or region, millions of people which have lost their safety of life and property because of war, occupation, conflict or climate change leave their countries. Turkey is a transit country for refugees and asylum seekers coming from a very concentrated irregular migratory movements originating from Asia, Africa and the Middle East. At the same time Turkey is becoming not just transit but a destination country as well. The humanitarian catastrophe in Syria affected Turkey on the highest level and in various aspects. With the“open door”policy implemented by Turkey, it is hosting about 3 million Syrian refugees, and giving them“temporary protection status”. Nevertheless, the vast majorities of asylum seekers are located outside the established camp districts and are dispersed into cities through their free residence permits. Izmir becoming one of the centers of irregular migration mobility carries the characteristic of a transit city which Syrian refugees frequently use to reach Europe illegally. At the same time, even if temporarily refugees and asylum seekers are coming to Izmir and they are trying to find a job. This situation is affecting the vii social, cultural and economic life of Izmir and all of these developments are affecting the social perception as well. In this research, are discussed as well as the causes and consequences of illegal irregular migratory mobility in Turkey.