Ulrich Beck'in risk toplum teorisi bağlamında güvenlik ve özgürlük ikilemi
Security and liberty dilemma in the content of Ulrich Beck's risk society theory
  1. Tez No: 485749
  2. Yazar: KAMİLE MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, özgürlük, güvenlik ve özgürlük ikilemi, risk toplumu, küreselleşme, Security, freedom, security and freedom dilemma, risk society, globalization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Güvenlik ve özgürlük, insanlar için gün geçtikçe önemini kaybetmemiş iki kavramdır. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu iki kavram adına çeşitli alanlarda birçok mücadele yaşanmıştır. Çünkü güvenlik ve özgürlük kavramları, özü itibariyle birbiriyle bağlantılı ve bir o kadar da tezat anlamlar içermektedir. Geçmişten bu yana güvenlik ve özgürlük kavramları uğruna yaşanan mücadelelerin nedeni bu iki olgunun bireylere yaşattığı ikilemdir. Güvenlik ve özgürlük ikileminin günümüz toplumları bağlamında en somut karşılığı risk toplumudur. Ulrich Beck,“Risk Toplum Teorisi”ile günümüz toplumlarının yaşadığı sorunları en iyi biçimde açıklayan düşünürdür. Beck, günümüz toplumlarında yaşanan güvenlik ve özgürlük ikileminde küreselleşmenin etkisinin büyük olduğunu söylemektedir. Küreselleşmenin etkisiyle bireyler adeta korku atmosferinde yaşamaktadır. İnsanoğlunun içinde yaşadığı korku atmosferi çeşitli risk, tehdit ve tehlikelerle dolu bir dünyayı ifade etmektedir. Bu korku atmosferi, geçmişten günümüze kadar farklı şekiller alsa da halen etkisini sürdüren bir olgudur. Tüm bu nedenler yapılan çalışmayı önemli hale getirmektedir. Yapılan bu araştırmada U. Beck'in risk toplum teorisini tarihsel tarama modeli ve doküman incelenmesi tekniği kullanılarak, günümüz toplumlarında yaşanan güvenlik ve özgürlük ikileminin hangi alanlarda nasıl tezahür ettiği teorik çerçevede anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Security and freedom are two concepts that haven't lost their importance for people for ages. There have been many struggles in various fields in the name of these two concepts which are as old as human history. Because the concepts of security and freedom are inherently interconnected; however, they are contrary, too. The reason for the struggles that have existed since the past for the concepts of security and freedom is the dilemma that these two cases have caused to individuals. The security and freedom dilemma corresponds most concretey to risk society in the context of today's societies. Ulrich Beck, is a thinker who explains the problems of today's society in the best way with his“Risk Society Theory”. Beck says that the impact of globalization on the duality of security freedom in today's society is great. In fact, individuals live in an atmosphere of fear with the influence of globalization. The horror atmosphere in which human beings live is a world full of various risks, threats and dangers. This atmosphere of horror is a phenomenon that continues to be influential, although it has taken different forms from past to present. All these reasons make this work important. In this research, U. Beck's risk society theory is explained in the theoretical framework of how and in which areas the security and freedom dilemma in today's societies manifests itself using the historical screening model and the document review technique.