Mühimme defterlerine göre Osmanlı hakimiyetinde Sudan
According to the mühimme books Ottoman sovreignty on Sudan
- Tez No: 485848
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mühimme defterleri, Osmanlı, Sudan, Habeş, Sevakin, Musavva., Mühimme book, Ottoman, Sudan, Ethiopia, Sawakin, Masawa
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Osmanlı Devletiʼnde karar organı olan Divan-ı Hümayun'da tutulan defterlerin en önemlisi olan Mühimme defterleridir. Osmanlı Devlet mekanizmasının işleyişi, tebaa ile olan ilişkiler, siyasi, askeri ve sosyal konulara dair hükümleri içeren birinci elden kaynak niteliğindedirler. Nitekim Önceden Osmanlı hâkimiyeti altına girmiş olan 38ʼi aşkin devletlerin tarihlerine ait kayıtlar mevcuttur. Bu ülkelerin yazarları tarihlerini yazerken osmanlı arşivine başvuru yapmadan yazdıkları eksik kalacaktır. Bu çalışmada kastedilen sudan, kânȗnî Sultan Süleyman zamanında fethedilen Sudan topraklarında bulunan Habeş eyâletidir. Bu eyaletin büyük bir kısmı bugünkü Sudanʼın toprakları üzerinde olup ilk merkezi Sudanʼnın meşhur liman şehri olan Sevâkin olmuştur. Osmanlı Arişviʼnde bulunan 267 Mühimme defterleri taradıktan sonra Habeş eyaletiʼnin kuruluş ve Osmanlıʼnın oradaki münâsebtleri ile ilgili hükümleri değerlendirdik. Dolaysıyla yapılan bu çalışma Mühimme defterlerindeki hükümler Sudan tarihine ışık tutması bakımında önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Mühimme manuscript is the most important document among the books kept in Divan-ı Hümayun which is the decision-making body in the Ottoman State. It is the primary source of the Ottoman State mechanism that includes provisions concerning relations with the subjects, political, military and social issues. Thus it also contains the records of more than 38 states that have already come under the Ottoman domination is available. Whenever the writers of those countries want to write down their own history, they will not succeed without using the Ottoman Archive. In this study, the Sudan is meant Ethiopian (Habeshistan) state was in Sudan, which was conquered at the time of Kanuni Sultan Süleyman. Most of this territory is covered by Sudan and its first capital Sawakin is one of Sudan's famous harbors. After thoroughly searching of 267 Muhimme documents, we have evaluated the history of foundation of Ethiopian State and its relationship with the Ottomans. In this case, the work on archive documents from the Muhimme book is important to enlighten the history of Sudan.