Obsesif kompulsif bozukluk tanısı olan yetişkinlerin bağlanma stilleri
Attachment styles of adults diagnosed with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 486057
  2. Yazar: MERVE BİRTEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİB ERENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Attachment Styles, Obsession, Compulsion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, obsesif kompulsif bozukluk tanısı olan kişilerin bağlanma stillerini incelemektedir. Tez, bu konu hakkında bilgi sağlamak ve literatüre katkı yapmayı hedeflemektedir. Türkçe literatür incelendiğinde, obsesif kompulsif bozukluk tanısı olan kişilerin bağlanma stilleri ile ilgili sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu araştırma ile literatürdeki boşluğun kapatılmasına hedeflenmektedir. Okb tanısı olan ve sağlıklı olan kişilerin bağlanma stillerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, Üsküdar Üniversitesi NP Etiler ve NP Feneryolu polikiniğinde okb tanısı olan 35 kişiye uygulanmıştır. Bunların, 19 kadın, 16 erkektir. 19-65 yaş aralığındaki kişilere uygulanmıştır. Sağlıklı grup ise, hastane dışındaki okb tanısı olmayan 35 kişiye uygulanmıştır. Çalışmaya gönüllü olan kişiler dahil edilmiş ve gönüllü olduklarına dair onay alınmıştır. Kişilere, demografik veri formu, maudsley obsesif kompulsif soru listesi, ilişki ölçekleri anketi uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programında değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık değeri p < 0.05 kabul edilmiştir. Bu çalışma, kesitsel bir araştırmadır. Bulgular: Deney ve kontrol gruplarının OKB alt boyutlarının farklılaşma düzeyi incelendiğinde kontrol etme, temizlik, yavaşlık, kuşku ve ruminasyon ortalamaları gruplar arasında anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Buna her okb alt boyutundan alınan puan ortalamaları deney grubunda daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, sağlıklı kişilerde güvenli ve saplantılı bağlanma stili yüksek çıkarken, okb hastalarında kayıtsız bağlanma stili daha yüksek çıkmıştır. Kaygılı bağlanma stilinde, sağlıklı kişiler ve okb hastaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Anahtar Kelime: Bağlanma Stilleri, Obsesyon, Kompulsiyon
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to examine the attachment styles of adults who are diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder (OCD). With the data gathered from this study, it's aimed to contribute to the existing literature. In Turkey, up to date, only a few studies have been conducted, there are limited research works with regarding to attachment styles of adults who are diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder (OCD). It's also aimed to fill the gaps in literature. It will be compared attachment styles of adults who are diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder (OCD) with attachment styles of healthy adults. Methods: This study was carried out at policlinics of NP Etiler Medical Center and NP Feneryolu Medical Center of Üsküdar University. The data were collected from 35 patients (test group) with the obsessive compulsive disorder (OCD). 19 of them were women and 16 of them were men. On the other side, a control group of 35 healthy adults (without obsessive compulsive disorder (OCD)) outside the clinic participated. Ages between 19-65 years-old. All participants were voluntary. And they were all consent to voluntary. Demographic data form, Maudsley obsessive compulsive questionnaire (MOCI) form, Relationship Scales Questionnaire (RSQ) form were given to participants and asked to fill out. Collected data were analyzed with Statistical Package for the Social Science program (SPSS). Cronbach's alpha (tau-equivalent reliability) P < 0.05 was taken. This was a cross-sectional study. Results: Analyses of variances level between OCD sub-dimensions of the test and control groups, there is a considerable level of difference between groups in terms of mean scores of checking, cleaning, slowness, doubt and rumination. For every OCD sub-dimension mean scores were found higher in the test group. Conclusions: According to results of this study, Secure and preoccupied attachment style is high among the healthy control group. Dismissing attachment style is higher among the Adults Diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder (OCD). In terms of preoccupied attachment style, it could not be found a considerable difference between healthy control group and Adults diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder (OCD)