Diyet , vücut algısı, umut ve kişilerarası duyarlılık arasındaki ilişki
The relationship between diet, hope, and interpersonal sensitivity
- Tez No: 486084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Diyet, vücut algısı, kişilerarası duyarlılık, umut, Diet, body image, interpersonal sensitivity, hope
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Diyet yapmak, kilo vermek, fit olmak çok popüler ve neredeyse herkes kilo vermeye, fit olmaya ya da kilosunu korumaya çalışıyor. Bazılarımız başarılı diyetler yapabilirken bazılarımız diyet konusunda problemler yaşıyor.Bir çok biyolojik, davranışsal ya da psikolojik etkenler diyet başarısını etkileyebilir. Bu araştırmada başarılı ve başarısız diyet geçmişleri olan bireylerin vücut algısı, kişilerarası duyarlılık ve umut düzeyleri araştırılmıştır. 100 başarılı diyet geçmişi, 100 başarısız diyet geçmişi olan, sağlıklı, 18 ve 40 yaş arası kadın ve erkek toplam 200 kişi araştırmaya gönüllü olarak katılmıştır.Araştırma içerisinde başarılı diyet kriterleri hedeflenen kiloya ulaşmak ve hedeflenen kiloyu 3 ila 6 ay arasında koruyabilmek olarak belirlenmiştir. Başarısız diyet kriterleri hedeflenen kiloya ulaşamamak ya da hedeflenen kiloyu 3 ila 6 ay arası koruyamamak olarak belirlenmiştir. Araştırma Türkiye'de , demografik bilgiler, vücut algısı ölçeği, kişilerarası duyarlılık ölçeği ve umut ölçeği kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma; öncelikle kaynak taraması ile vücut algısı, kişilerarası duyarlılık ve umut konseptlerini tanımlanmasının ardından başarılı ve başarısız diyet geçmişi olan kişilerin vücut algısı, kişilerarası duyarlılık ve umut düzeyindeki ilişkiyi ölçen nicel bir çalışmayı amaçlamaktadır.Araştırmanın sonuçları vücut algısı, kişilerarası duyarlılık seviyesi, umut düzeyi ve diyet geçmişi arasındaki ilişkiye dikkat çekecektir. Araştırmanın sonuçları başarışı diyet geçmişi olan kişilerin başarısız diyet geçmişi olan kişilere göre daha olumlu bir vücut algısı olduğunu göstermiştir. Diyet geçmişi olanların; Vücut algısı puanları yüksek düzeyde; Sürekli Umut Ölçeği Alternatif düşünceler alt boyutu puanları yüksek düzeyde; Sürekli Umut Ölçeği Eylemci Düşünce alt boyutu puanları yüksek düzeyde; Sürekli Umut toplam puanları yüksek düzeyde; Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği Kişilerarası kaygı ve bağımlılık alt boyutu puanları yüksek düzeyde; Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği Sosyal özgüven eksikliği alt boyutu puanları yüksek düzeyde; Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği Atılgan olmayan davranışlar alt boyutu puanları orta düzeydedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dieting, losing weight, getting fit are a huge trend and almost everybody is trying to lose weight, get fit or keep control of their weight.Some people can manage to become successful dieters while others having problems.A lot of biological, behavioral or psychological factors can affect the diet's success. In this study, body image, interpersonal sensitivity and hope were investigated among the people with successful and unsuccessful history of dieting.100 people with successful diet history and 100 people with unsuccessful diet history, a total of 200 healthy men and women between the ages of 18 and 40 have voluntarily participated in this study. For this study the criteria for successful dieting were defined as being able to reach the targeted weight and being able to maintain the targetted weight for 3 to 6 months, the criteria for unsuccessful dieting were defined as not being able to reach the targeted weight or not being able to maintain the targetted weight for 3 to 6 months. The study has been conducted in Turkey, using a demographic questionnaire and 3 scales; body image scale (VAÖ), interpersonal sensitivity scale (KDÖ) and hope scale (SUÖ). The purpose of this study is to; first of all in literature review define the concept of body image, hope, and interpersonal sensitivity followed by a quantitative study of the relationship between the body image, interpersonal sensitivity and hope among the people with successful and unsuccessful dieting history. Results of this study will draw attention to the relationship between the body image, level of interpersonal sensitivity, level of hope and dieting history. The result shows that people with successful dieting history have more positive body image than the people with unsuccessful dieting history. Results also show that people with dieting history have high scores on body image scale and have high scores on hope scale and have high scores on interpersonal sensitivity scale's interpersonal worry and dependency subscale and low self-esteem subscale and have average scores on unassertive interpersonal behavior subscale.