Şizofrenide bağlanma boyutları, içgörü ve klinik değişkenlerle ilişkisi
Attachment dimensions in schzophrenia, its relations with insight and clinic variables
- Tez No: 486106
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK MELTEM TAŞDEMİR ERİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, bağlanma, hastalık şiddeti, Schizophrenia, attachment, severity of illness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın temel amacı bağlanma ve şizofreni hastalığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bunun yanı sıra hastalığın şiddeti ve seyri ayrıca sosyodemografik ve klinik özelliklerle ilişkisine bakmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini Sultan Abdülhamid Han Hastanesi ve Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi'ne bağlı hizmet veren Yakacık Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde takipli tedavi gören 11 kadın, 27 erkek (toplam 38) şizofreni tanılı hastalar ve herhangi bir psikopatolojik tanı almayan 20 kadın, 32 erkek (toplam 52) kişi oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri Sosyodemografik Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği ve Pozitif ve Negatif Sendromlar Ölçeği uygulanarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler t tesi, ANOVA ve korelasyon testi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmamızda hasta grubun sağlıklı gruptan kaygılı bağlanma boyutu üzerinde farklılaştığı bulgulandı. Kaçınmacı bağlanmanın yatış süresi ve hastanede yatarak tedavi görülen toplam gün sayısı ile arasında pozitif yönde ilişki bulundu. Güvenli bağlanma ve yatış sayısı ve süresi arasında ise negatif ilişkiye rastlandı. Sonuç olarak şizofreni ve bağlanmanın ilişkili olduğu, şizofreni hastalarında kaygılı bağlanma oranının daha fazla olduğu ve hastalığın gidişatının kaçınmacı bağlanma ile ilişkili olduğu, kaçınmacı bağlanmanın azaldıkça yatış sayısının ve süresinin de azaldığı, pozitif ve negatif semptomlarla ilişkili olmadığı ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde çıkan hastalığın seyrinde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is examining the relationship between attachment and schizophrenia disease. In addition, this study aims to look at the severity and the course of disease and its relationship with sociodemographic and clinical characteristics. The sample of study consists of 11 female, 27 male (38 in total) patients diagnosed with schizophrenia and 20 female and 32 male patients without any psychopathological diagnosis (52 in total) who are treated with follow up treatment in the Yakacık Community Mental Health Center which is affliated to Kartal Yavuz Selim Public Hospital and Sultan Abdülhamid Han Hospital. The data of this study was collected by applying sociodemographic information form, the Positive and Negative Syndrome Scale, Experiences in Close Relationships-Revised and the Schedule for Assessing the Three Components of Insight. The collected data was analyzed by using t test, ANOVA and correlation test. It is found that the patient group is differentiated from the healty group on anxious attachment dimension. Also it is found that there is positive relationship between avoidant attachment and the hospitalization duration and total days of inpatient treatment at hospital. Negative relationship was encountered between secure attachment and the number and the duration of impatient treatment. Conseguently it can be said that schizophrenia and attachment are related, the rate of anxious attachment is more among schizophrenia patients and the course of the disease is related with avoidant attachment, the more avoidant attachment decreases the more hospitalization number and duration decrease, attachment dimensions are not related with positive and negative symptoms and it is efficient on the course of disease which happens in the upcoming periods of life.