Üniversite öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığının uyku kalitesi, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between smartphone addiction and sleep quality, depression and anxiety levels in university students
  1. Tez No: 486107
  2. Yazar: CEREN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: akıllı telefon bağımlılığı, uyku kalitesi, depresyon, anksiyete, smartphone addiction, sleep quality, depression, anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada akıllı telefon bağımlılığı olan bireylerin uyku kaliteleri, depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında ilişki olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca demografik bilgi formundaki değişkenlerin akıllı telefon bağımlılığı, uyku kalitesi, depresyon ve kaygı düzeyleri ile ilişkisine de bakılacaktır. Araştırma 2017 yılında Üsküdar Üniversitesinde rastgele yöntemle seçilen 294 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerin %74.8'i (n=220) kadınlardan ve %25.2'si (n=74) erkeklerden oluşmaktadır. Yaş ortalamasının 22.17±5.74 olduğu görülmüştür. Katılımcılara Demografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Envanteri(BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE), Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği(ATBÖ), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) uygulanarak, araştırmada elde edilen veriler SPSS 21.0 programında analiz edilmiştir. Sonuçlar üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlar arttıkça anksiyete, depresyon ve uyku kalitesi ölçeklerinden aldıkları puanların da arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate whether there is a relationship between sleeping qualities, depression and anxiety levels of individuals with smartphone addiction. In addition, the variables in the demographic information form will be examined in relation to smartphone addiction, sleep quality, depression and anxiety levels. The research was applied to 294 students selected at random in Üsküdar University in 2017. 74.8% (n = 220) of the students were composed of females and 25.2% (n = 74) of males. The mean age was 22.17 ± 5.74.. The data obtained in the study were analysed in the SPSS 21.0 program using Demographic Information Form, Participants Demographic Information Form, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Smartphone Addiction Scale (SAS) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The results show that the scores of anxiety, depression and sleep quality scales increase as college students score on the smartphone addiction scale.