Ortaokul 7. sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerin çocuk edebiyatı bağlamında incelenmesi
Exami̇nati̇on of texts in Turkish course book of secondary school grade 7 to the children's literature
  1. Tez No: 486152
  2. Yazar: VAHAC MİRZAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe ders kitabı, çocuk edebiyatı, metin, çocuk, Turkısh course book, children's literature, text, kid
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Çocuklar için edebiyat eğitimi, çocukların psikolojik, duygusal ve fikrî gelişmeleri için büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı çocuk edebiyatı, çocukların hem edebî bir zevk almasını sağlayabilmeli, hem de onlara kişisel gelişim bakımından katkılar sunabilmelidir. Çalışmamızın amacı, ortaokul yedinci sınıf Türkçe ders kitabındaki metinlerin çocuk edebiyatı bağlamında incelenmesidir. Bu hedef doğrultusunda, ele alınan yedinci sınıf ders kitabında yer alan metinler, içerik, resim, anlatım, kelimeler, yazım ve noktalama açısından incelenmiştir. Kitapta yer alan otuz yedi metin çocuk edebiyatı bağlamında ele alınmıştır. Kitaptaki metinlerin genel anlamda içerik, duygu-düşünce-hayal bakımından başarılı oldukları ve çocuk edebiyatına uygun olduğu tespit edilmiştir. Fakat kitaptaki metinlerde belli bazı türlere daha çok yer verildiği görülmüştür. Ayrıca metinlerden bir kısmının; resim ve içerik uyumu, bilinmeyen kelimelerin çokluğu gibi noktalar açısından çocuk edebiyatı yönüyle öğrencilere uygun olmadığı ve çocuklara fazla bir katkı sağlayamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature education for kids are very important for their psychological, emotional and intellectual development. Therefore, children's literature should be able to provide kids with literary pleasure and to offer them personal development. The aim of our study is to examine the texts of the seventh grade Turkish textbook of secondary school in terms of children's literary. In this direction, the texts in the seventh grade textbook studied were examined in terms of content, painting, narration, words, writing and punctuation. A total of thirty-seven texts were examined in the book and these were made according of children's literature. It has been determined that the texts in the book are generally successful in terms of content, language-expression, emotion-thought-imagination, and are in line with the children's literature. However, it has been seen that some texts have more space in the texts. Also part of the text; Length, picture-content harmony, the multiplicity of unknown words, etc. İn the context of children's literature, they are not suitable for the students and teyp can not make much contribution to the kids.