Hisse senedi piyasalarında haftanın günü anomalisi: Borsa İstanbul örneği
Day of the week anomalies in stock market: Example of Borsa Istanbul
- Tez No: 486157
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKBALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Anomali, Haftanın günü anomalisi, Etkin Piyasa Hipotezi, Borsa Istanbul, Anomaly, Day of the Week anomaly, Efficient Market Hypothesis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Çalışmanın amacı, 1 Ocak 2009 – 25 Nisan 2017 tarihleri arasında Borsa İstanbul'da haftanın günü anomalisinin varlığının araştırılmasıdır. Yapılan literatür çalışmaları doğrultusunda anomaliler ve haftanın günü anomalisi detaylı bir şekilde incelenmiş olup, çalışmanın son kısmında SPSS testi ile haftanın günü anomalisi Borsa İstanbul'da test edilmiştir. Parametrik modeller kullanılarak yapılan sınamalarda veri olarak alınan dönem boyunca Borsa İstanbul'da işlem yapan yatırımcıların Pazartesi günleri elde ettikleri ortalama getirilerin, Cuma günleri elde ettikleri ortalama getirilerden daha az olduğu kanıtlanmış olup, haftanın günü anomalisinin Borsa İstanbul'da varlığı gözlemlenmiştir. Borsa İstanbul'un Etkin Piyasa Hipotezi varsayımlarına göre henüz etkin bir piyasa olmadığı, yatırımcıların haftanın her günü aynı getiriyi sağlamadığı, Pazartesi günü Cuma gününe göre ortalama daha az getiri elde ettikleri ve bunun istatistiki olarak anlamlı olduğu çalışma sonuçları içerisinde yer alır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the existence of the day- of the week anomaly in the Borsa Istanbul between January 1, 2009 and April 25, 2017. In the direction of literature studies conducted, anomalies and the day-of the week anomaly were examined in detail, and the last part of the study, the day- of the week anomaly was tested by the SPSS test in the Borsa İstanbul. In the tests using parametric models, it is proved that investors traded in Borsa Istanbul during the period taken as data have lower average yields obtained in Monday days than average yields obtained in Friday days and the existence of the day of the week of anomalies was observed in the Borsa Istanbul. According to the assumptions of the Borsa Istanbul's Efficient Market Hypothesis, has not reached an effective market yet, that investors do not make the same income each day of the week, on Monday they earned less than average on Friday and this is statistically significant is included in the results of the study .