Yüksek işlevli otizmli bireylerin düşünce içeriğini incelemek
Studying the content of thinking of individuals with high functioning autism
  1. Tez No: 486223
  2. Yazar: HÜLYA AKKAYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Yüksek İşlevli Otizm, Zihin Kuramı, Autism Spectrum Disorder, High Functioning Autism, Theory of Mind
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma ile yüksek işlevli otizm spektrum bozukluğu (YİOSB) tanısı almış olan bireylerin düşünce içeriklerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışma, nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni bağlamında yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu yüksek işlevli otizm tanışı almış 26 bireyden oluşmaktadır. Araştırma verileri Sosyo-demografik Bilgi Formu ve Beier Cümle Tamamlama Testi kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi için betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada, betimsel ve içerik analizlerinde yüksek işlevli otizmli bireylerin cümle tamamlama testine verdikleri cevaplar kodlar halinde uygulayıcı tarafından kategori haline getirilmiştir. Tamamlanan cümlelerden 26 bireyin en çok doldurduğu cümlelerin frekansı belirlenmiştir. En çok tamamlanan sekiz cümle tema olarak seçilmiştir. Bu temalar otizmli bireylerin verdiği cevaplara göre araştırmamıza uygun kodlara ayrılmıştır. Bu cümlelerden duygu ve düşünce kodları bizim çalışmamızı anlamlı kılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgular ve olası çözümler literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to evaluate the thinking content of people diagnosed with high functioning autism spectrum disorder (ASD). For this purpose, this study is conducted within the context of the phenomenology design of qualitative research design. Study group consists of 26 people diagnosed high functioning autism spectrum disorder. The data was gathered through Socio-demographic Form and Beier Sentence Completion Test. Descriptive analysis and content analysis were used to analyse the data gathered. Through this, sentence completions' answers given by people diagnosed with high functioning autism disorder categorised as codes by the practitioner. Out of the completed sentences, the frequency of the sentences was defined using the most completed sentences by 26 people. Eight sentences completed most were chosen as themes. These themes categorised as fitting to our study regarding the answers given by autistic people. Feelings and thoughts codes from these sentences make our study meaningful. The finding and possible solutions gathered from the study was discussed within the frame of literature.